22 Kasım 2011

Barbarella


Bugün geriye dönüp baktığımızda 1968 yılının bilimkurgu sineması için bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliyoruz. 2001: A Space Odyssey ve Planet of the Apes türü inanılmaz bir noktaya taşıdılar. Bu iki filmin gölgesinde kalan 1968 tarihli Barbarella da unutulmaması gereken kült bir film. Yönetmenliğini Roger Vadim yaparken filmin başrolünü de dönemin güzellik sembollerinden, eşi Jane Fonda'yı görüyoruz. Hikaye, çok çok uzak bir gelecekte M.S. 40.000. yüzyılda geçmektedir. Duran Duran adlı Dünyalı bir bilim adamı pozitif elektron ışını denilen bir silah icat etmiş ve ardından da ortadan kaybolmuştur.  Evrende yüzyıllardır sürüp giden barışın bozulmasını istemeyen güneş sisteminin başkanı da bir ordusu olmadığı için uzay seyir subayı Barbarella'yı Tou Ceti adlı bir gezegende olduğunu öğrendikleri Duran Duran'ı bulması için görevlendirir. Barbarella, bu gezegende Pyger adlı kör bir melekle tanışır ve birlikte tehlikeli bir maceraya yelken açarlar.

60'lı yılları ve o dönemin bilimkurgu filmlerini düşündüğümüzde Barbarella'nın önemi artıyor. İlk kez bir bilimkurgu filminde dünya ve evreni kurtarma görevi bir kadına bahşediliyor. Bu bakımdan Barbarella'nın öncü bir film olduğunu söyleyebiliriz. 1979 yapımı Alien'daki Ellen Ripley ve Terminatör filmlerindeki Sarah Conner karakterine esin kaynağı olduğu tartışma götürmez bir gerçek. Barbarella, ele aldığı konu itibariyle ciddi olsa da mizahı ve tavrıyla kendisini pek de ciddiye almayan bilimkurgu filmlerindendir. Film, 1930'lu yıllardan buyana sıkça karşılaştığımız çılgın bilim adamı stereotipini karşımıza çıkartıyor.

Yaratılan Barbarella karakterinin her önüne gelenle özgürce sevişmesi o dönemin gelişmekte olan özgürlük hareketleri ve 68 ruhuyla da birebir örtüştüğünü belirtelim. Film, makyajı ve kostüm tasarımıyla dikkat çekmekle birlikte kitsch (bayağılık) estetiğine sahiptir. Bugünün görsel efektlerine ve set tasarımlarına alışmış seyirci için komik kaçabilecek hatta gırgır konusu yapılabilecek bir film Barbarella. Şu günlerde düşünülen yeniden çevriminin bir çok sinemaseveri memnun edeceğini düşünsem de bugün kült bir film olarak kabul edilen Barbarella'nın gerek barışcıl gelecek öngörüsüyle gerekse de yarattığı dünyayla izlenmeyi fazlasıyla hak ettiğini belirteyim. Aslında Jane Fonda'nın yer çekimi olmayan uzay gemisinde havada süzülerek soyunduğu açılış sekansı bile filmi izlemek için yeterli bir sebep oluşturmaktadır.