19 Mart 2012

Insidious

James Wan (Yönetmen) ve Leigh Whannell (Senarist) 2004 yılında Saw (Testere) ile büyük başarı yakaladılar ve 2000'li yılların en popüler korku serisini de yaratmış oldular. İkilinin tekrar güçlerini birleştirdiği 2010 yapımı (bizde 2011'in haziranında vizyona girmişti) korku filmi Insidious (Ruhlar Bölgesi) ilgiyi hak eden bir çalışma.

Genç çift Josh ve Renai, üç çocuklarıyla birlikte yeni bir eve taşınır. Ancak evde yaşanan tuhaf olaylar, Renai'ye evin hayaletli, olduğunu düşündürür ve Renai kocasını taşınmak için ikna eder. Bu sırada oğulları Dalton, doktorların anlam veremediği bir komaya girer; vücut fonksiyonları yerinde olmasına rağmen uyanamamaktadır. Aile, yeni evlerinde de benzer olaylar yaşamaya devam edince bir medyumdan yardım alacaktır.

James Wan, Insidious'ın hikayesini korku sinemasında ele alınmamış olan Astral Seyahat olgusu etrafında kurmuş. Klasik hayaletli ev gibi başlayan ve korku filmi klişelerini yerli yerinde kullanarak ilerleyen film ikinci yarısından itibaren özgün bir korku filmi olduğunu hissettiriyor. Siyah ve kırmızının baskın kullanımıyla görsel olarak tatmin edici bir iş ortaya koyulurken müzik çalışmasıyla da gerilim yaratmayı başarıyor film. Insidious, özgünlüğünün yanında ister istemez kült korku klasikleri The Exorcist ve Poltergeist'i akla getiriyor. Bu iki film yazar ve yönetmenimizin esin kaynaklarından diyebiliriz.

Korku sinemasında denenmemiş fazla bir şey kalmadığını düşünürsek Insidious'ın astral seyahatlerle fark yarattığını söyleyebiliriz. Türlü iblis, yaratık ve hayaletimsi varlığın cirit attığı kapkaranlık bir ikinci boyut (belki paralel bir evren) resmetmiş James Wan. Filmin en korkunç anları pek tabi astral seyahatlerin de yer aldığı son yarım saat ama film genel olarak siyah-beyaz enfes açılış sekansından son karesine dek ürkütücü olmayı başarıyor. Insidious'ın en önemli meziyeti kan ve şiddet kullanmayarak da seyirciyi korkutabileceğini göstermesi. 2011'in korku sineması açısından son yılların en zayıf yılı olduğunu hesaba katarsak Insidious'ın değeri kat be kat artıyor.
Son söz: Korku filmlerinden korkanların yalnız izlememeleri tavsiye olunur. 7.6\10