11 Haziran 2012

Yeni bir üçleme doğuyor: The Dark Knight Rises

Tim Burton'ın başarılı iki Batman uyarlamasından sonra 90'lı yıllarda gelen iki vasat film çizgi romanın hayranlarını üzmüştü. 2005 yılında Christopher Nolan, Batman'in nasıl Batman olduğunu anlattığı Batman Begins fazlasıyla başarılı bir başlangıçtı. Nolan, boğucu bir atmosfer kurmaktan kaçınıp gerçekçi bir yapı kurarak farkını ortaya koydu. Filmin tek sorunu The Scarecrow'un (korkuluk) beklenilen kötü karakter olmamasıydı. 3 yıl sonra gelen devam filmi The Dark Knight ise Joker ve Two-Face gibi klasik iki kötü karakteriyle bu açığı kapattı. Nolan'ın nasıl bir Batman dünyası yaratmak istediğini The Dark Knight'ı izlediğimizde anlamış olduk. Bu bir çizgi roman uyarlamasından ziyade aksiyonun eksik olmadığı bir suç öyküsü, bir polisiyeydi. Heath Ledger'in unutulmaz Joker performansı ve trajik ölümü filme farklı anlamlar da yükledi. 

The Dark Knight Rises
Hikaye: 8 yıl sonra ibaresiyle başlayacak. Harvey Dent'in ölümünün ardından adını temiz tutmak isteyen ve tüm suçlarını üzerine alan Batman köşesine çekilmiştir. Gotham City'nin altını üstüne getirmek isteyen ve Kedi kadın Selina Kyle'den de yardım alan azılı suçlu Bane, onu saklandığı yerden çıkarmayı amaçlamaktadır. 
Fragman ne söylüyor?
Anlaşılan o ki Nolan, Batman'in karşısına Bane gibi ürkütücü bir kötü karakter yerleştirmekle kalmamış. Batman'i yaşlandırıp ona henüz ne olduğunu bilmediğimiz birtakım sağlık sorunları yükleyerek düşmanı karşısına daha zayıf bir şekilde çıkarmış. Futbol sahasının yıkılış sahnesi, Batman-Bane arasındaki ikili mücadeleler ve finalde Gotham sokaklarındaki büyük çarpışma destansı bir uyarlamaya hazır olmamız gerektiğini müjdeliyor. Film, görsel olarak The Dark Knight ile bire bir örtüşüyor. Nolan'ın The Dark Knight Rises'da aksiyondan taviz vermemekle birlikte filmin dramatik yapısını da sağlam kurduğunu düşünüyorum. Kedi Kadın'ın hikayeye nasıl bir katkısı olacak hep birlikte göreceğiz. Anna Hathaway'in varlığı beklentileri yukarı çekiyor.
Son söz: Türkiye'de 27 Temmuz'da vizyona girecek olan The Dark Knight Rises, tüm çizgi roman severlerin soluğunu kesecek!