27 Eylül 2012

1990'dan bugüne Oscar'da yanlış kararlar (aktör-aktris)

Bir önceki dosyada Oscar tarihindeki en yanlış 10 kararı skandal olarak değerlendirip kaleme almıştım. Buradan ulaşabilirsiniz. O dosyanın eksiği oyuncu ve oyunculukların olmamasıydı. Yakın dönemde çok fazla yanlış karar olduğundan tüm Oscar tarihinde gezinmeyip net olarak hatırladığımız törenlere bakış attım. Ve yine komplo teorilerimle biraz olsun tat katmayı denedim.  Bu hoş fikir için Oylum Yüksel'e teşekkürler :)


2008 - En iyi erkek oyuncu
Kim aldı: Milk ile Sean Penn
Kim almalıydı: The Wrestler ile Mickey Rourke
Neden?: 80'lerde parlayıp 90'larda sönen star Mickey Rourke'un efsanevi dönüşü Oscar ile taçlandırılmalıydı. Altın Küre'yi alan Rourke gecenin favorisiydi. Sean Penn'in adının açıklanması bir çok sinemasever üzerinde soğuk duş etkisi bıraktı. İyi bir oyundu şüphesiz ancak Rourke'un karşısında duracak kadar değil.
Komplo Teorisi 1: Oscar Ödüllerinde artık sürpriz olmuyor eleştirileri akademi üyelerini harekete geçirmiş ve ödülü alacağına kesin gözüyle bakılan Mickey Rourke yerine Sean Penn tercih edilmiş.
Komplo Teorisi 2: Mickey Rourke'nin ödül töreninde giydi beyaz ceket asıl sorumlu olabilir pekala
Komplo Teorisi 3: Sean Penn'in ödülü alırken Mickey Rourk'a "kardeşim" demesi tahminlerimizin de ötesinde bir şikenin varlığına işaret.


2000 - En iyi kadın oyuncu
Kim aldı: Erin Brockovich ile Julia Roberts
Kim almalıydı: Requiem For A Dream ile Ellen Burstyn
Neden?: Erin Brockovich'deki oyunu Julia Roberts'ın en iyi performansı olabilir (filmi ve performansı çok başarılı buluyorum) fakat karşısında öyle bir performans var ki.. Ellen Burstyn'in oyunu tüm sinema tarihindeki kadın performanslarına baktığımızda rahatlıkla ilk 10'a girer. Bu karar karşısında skandal kelimesi çocuksu kalıyor.
Komplo Teorisi: Tören yaklaşırken 3 akademi üyesi okey oynamak için bir araya gelir. Dördüncü arayışlarına giriştiklerinde Ellen Burstyn imdatlarına yetişir. Oyunu Burstyn kazanır ve kazandım! kazandım! nidaları sokaktan duyulur. Fısıltı gazetesi olayı "Burstyn oscarı kazandığını iddia ediyor" diye yayınca bu haber kulislerde bomba etkisi yaratır. Yüzyılın performansı da güme gider.


2002 - En iyi erkek oyuncu
Kim aldı: The Pianist ile Adrian Brody
Kim almalıydı: Gangs of New York ile Daniel Day-Lewis
Neden?: Adrian Brody'nin The Pianist'deki iz bırakan oyunu unutulacak gibi değil ve hala kariyerinin doruk noktası olarak duruyor. Yine adaylardan Jack Nicholson'ın About Schmidt'deki müthiş performansını Brody ile eş değer görüyorum ancak Gangs of New York'ta Daniel Day-Lewis'den gözlerimizi alamadık. Tüm filmi sırtlayan, rolünü yaşayan Lewis'in değil de Brody'nin seçilmesi The Pianist'in daha dramatik olmasına ve akademi üyelerinin duygularıyla hareket etmesine bağlıyorum.
Komplo Teorisi: Akademinin Martin Scorsese ve filmlerine mesafeli durduğu biliyoruz. İyi de Daniel Day-Lewis'den ne istediniz beyler! Kurunun yanında yaş da yanmak zorunda mıydı?


1994 - En iyi yardımcı kadın oyuncu
Kim aldı: Bullets Over Brodway ile Dianne West
Kim almalıydı: Pulp Fiction ile Uma Thurman
Neden?: Bullets Over Brodway'i izlemiş biri olarak Dianne West'in hiç de akılda kalıcı bir performans göstermediğini ve ödülü almasının büyük yanlış olduğunu düşünüyorum. Öte yandan Uma Thurman, Mia karakteriyle tüm sinemaseverlerin gönlünü fethetmedi mi?
Komplo Teorisi 1: Uma Thurman'ın agnostik olması akademi üyelerini bir hayli rahatsız etmiş
Komplo Teorisi 2: O yıl ödülleri sunan oyuncunun Uma Törmın'a Uma Turman (okunuşları) demesi ve akademi üyelerinin bu konudaki takıntısı. Turman denmesine katlanamamaları.


2001- En iyi erkek oyuncu
Kim aldı: Training Day ile Denzel Washington
Kim almalıydı: A Beautiful Mind ile Russel Crowe
Neden?: Washington'ın Training Day'deki kötü polis yorumu takdir edilecek cinstendi kabul ancak rakiplerine baktığımızda Russel Crowe'un şizofren matematikçi John Nash performansının çok daha başarılı olduğu gün gibi ortada. Sean Penn de I'am Sam'de otistik baba rolünde oscarlık bir iş ortaya koymuştu. İki performans da tam akademinin ağzına layıktı. Hay ağzınıza..! :D
Komplo Teorisi: Teoriye lüzum yok! Akademi açıkça o yıl iki siyahi oyuncuyu (diğeri Halle Barry) ödüllendirerek taraflı davrandığını gösterdi. Günah çıkartacaksanız kiliseler ne güne duruyor beyler!


2000 - En iyi erkek oyuncu
Kim aldı: Gladyatör ile Russel Crowe
Kim almalıydı: Cast Away ile Tom Hanks
Neden?: Russel Crowe'a itirazımız olmamasına karşın Tom Hanks ellerini açmış beklerken hiç olmadı bu. "Tek başına filmi götürdü" yorumu sanki Hanks'in bu performansı için söylenmiş. Hanks'in gerek fiziksel değişimi gerekse de karakterinin geçirdiği ruhsal değişimle inandırıcı olabilmesi ödülü hak etmesindeki en büyük etken.
Komplo Teorisi: Tom Hanks'in ödül törenine filmdeki dostu!, üzerine yüz çizdiği voleybol topu Wilson ile katılmak istemesi ve ısrarcı olması akademi üyelerinin sabrını taşırmış.


2002 En iyi yardımcı kadın oyuncu
Kim aldı: Chicago ile Catherina Zeta Jones
Kim almalıydı: Adaptation ile Meryl Streep veya The Hours ile Julian Moore
Neden?: Genel olarak bu üç ismin yeteneklerini karşılaştırdığımızda ve Chicago, The Hours ve Adaptation'daki performanslarına baktığımızda en zayıf halkanın Catherina Zeta Jones olduğu açıkça görülüyor.
Komplo Teorisi: Catherina Zeta Jones'un film boyunca süren bacak ve kalça şovu akademi üyelerinin aklını başından almış ve oyların yönü sapmış.


1993 - En iyi yardımcı erkek oyuncu
Kim aldı: The Fugutive ile Tommy Lee Jones
Kim almalıydı: What's Eating Gilbert Grape ile Leonardo Di Caprio
Neden?: O yıl Toomy Lee Jones her zaman gösterdiği performanslarından birini sergilemişti (en iyilerinden değildi yalnız) Çaylak Di Caprio ise otistik bir ergene son derece ölçülü bir şekilde hayat vermişti. Hatta bugüne kadarki en başarılı performansı olduğunu bile söyleyebiliriz. O oscarı almalıydı.
Komplo Teorisi: Elimizdeki tüm komplo teorileri tükendi. Müsaade edin de depoya bir bakalım :))