13 Kasım 2012

World War Z (2013)


Korku ve bilim kurgu edebiyatı, Hollywood'un büyük prodüksiyon açığını kapatadursun tür sinemasını da beslemeye devam ediyor. Max Brooks'un "World War Z: An Oral History of the Zombie" adlı post apokalipik romanından uyarlanan World War Z, 2013 yazının hit filmlerinden birine dönüşmek için vizyon tarihini bekliyor. Monster Ball, Finding Neverland ve Stranger Than Fiction gibi filmleriyle yeni kuşağın iyi yönetmenleri arasına koyabileceğimiz Marc Foster; World War Z'nin yönetmeni. Filmin başrolü ise Brad Pitt'e emanet. Geçtiğimiz günlerde ilk fragmanı yayınlanan filmimiz, 2000'li yıllarda Shaun of the Dead ve Zombieland gibi komedilerde de karşımıza çıkmaya başlayan zombilerin sinemada farklı tezahürünün ve değişen yüzünün bir başka örneği olacak. Zombies vs. Gladiator ve Pride and Prejudice and Zombies'la birlikte...

Filmin eleştirisi için tıklayınız

Önyorum: Fragmandan yola çıkarak World War Z'nin ne yapmaya, nasıl bir film olmaya çalıştığına bir bakalım. New York trafiğinde sıkışmış dört kişilik bir aile ve bir anda patlak veren felaket sonrasında yaşanmaya başlayan kaos, yerini Amerikan askerleriyle zombiler arasında yaşanan bir savaşa bırakıyor. Zombi hikayeleri iki koladan gider ve biri korku sinemasına diğeri de bilim kurguya ulaşır. World War Z; bilim kurgu şablonunu kullanıyor fakat post apokaliptik bir zombie filmi (28 Days Later) olmakla yetinmeyen, bunun yanına istila ve savaş filmi etiketini de ekleyip türsel anlamda çeşitlilik yakalayan bir blockbuster olup çıkıyor. Marc Forster'ın filmi için şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Felaket filmlerinden yer yer '2012' ve The Day After Tomorrow'un görsel stilini anımsatan, istila filmlerinden ise Spielberg'in 'Dünyalar Savaşı'nın ve 2011 tarihli Battle Los Angeles'ın izinden gidiyor. İstila ve felaket filmlerinde olayın bir aile etrafında kurgulanarak anlatılması World War Z'nin de başvurduğu bir yöntem. Filmimizin fark yaratabileceği tek nokta, tüm bunların yaşanıp bittikten sonra geriye dönük anlatılacak olması ve muhtemelen aralara serpiştireceği sahte belgesel görüntüleriyle District 9'u da hatırlatan bir üslup denemesine girişebilecek olması. Hikayenin ayrıntılarını bilmiyorum ve yanılma payımı da saklı tutuyorum. Müzikle desteklenen göz alıcı bir fragmandan başka bir şey yok elimizde.

Kimi soru işaretleri: '2012' ve 'Battle Los Angeles' gibi filmlerin ağdalı anlatım, Amerikan milliyetçiliği ve görselliğin hikayenin önüne geçmesi vb. tuzaklar, World War Z'nin kaçınması gereken önemli hususlar olarak öne çıkıyor. Filmin zombileri olabildiğince hızlı, bu da izleyicinin bir kısmını rahatsız ediyor ve filme önyargıyla yaklaşmasının sebep oluyor. Önyargılı arkadaşlar şunu unutmamalı: Her şeyden önce bu bir savaş filmi ve heyecan katsayısını artırmak için hızlı zombi tercih edildiği aşikar. Yeni nesil zombilere alışsanız  iyi edersiniz.