18 Aralık 2012

İlk İzlenim: "The Great Gatsby"


20. yüzyıl Amerikan edebiyatının büyük yazarlarından F. Scott Fitzgerald'ın başyapıtı kabul edilen 1925 tarihli romanı The Great Gatsby, önce George Cukor tarafından sinemaya aktarıldı. Bu sessiz filmin ardından 1949'da bir uyarlama daha geldi ama romanın hakkını veren filmler değildi bunlar. Senaryosunu Francis Ford Coppola'nın yazdığı ve başrollerini Robert Redford'la Mia Farrow'un üstlendiği 1974 yapımı The Great Gatsby ise görece iyi bir filmdi ama bu başyapıttan beklene uyarlama değildi. Hollywood şu sıralar sık sık geri dönüp yeniden çevrimlerle karşımıza çıkıyor. Edebiyat da bu geri dönüşlerden nasibini alıyor kuşkusuz ve sonunda yeni bir The Great Gatsby uyarlaması 2013'te huzurumuza çıkacak.

Romeo + Juliet ve Moulin Rouge ile saygın yönetmenler arasına adını yazdıran Baz Lurhman'ın son filmi Australia önceki işlerine nazaran zayıf bulunmuştu. Luhrman'ın yeni filmi The Great Gastby'nin 25 Aralık'ta vizyona girmesi ve oscar yarışına dahil olması beklenirken 17 Mayıs gibi ileri bir tarihe ertelenmesi kafalarda soru işareti yarattı. Leonardo Di Caprio, Tobey Maguire ve Carrey Mulligan'ın başrolleri üstlendiği filmin hikayesi şöyle: Genç yazar adayı Nick Carraway (Maguire), 1922'de New York'a gelir. Burada Amerikan rüyasının peşinde koşarken kapı komşusu, milyoner Jay Gatsby (Di Caprio) ile tanışır ve kendisini bilmediği bir dünyanın içinde bulur. Carraway, ülkenin seçkin insanları ve zenginlerinin boy gösterdiği partilerde gününü gün ederken, çok geçmeden bu yalan dünyanın gizlemeye çalıştığı gerçeklerle yüzleşecektir. Film 3D olarak çekildi.

Dış basında ilk tepkiler genel olarak olumsuz olsa da bu ışıltılı kadro ve Fitzgerald'ın zengin metninden en basit tabirle 'kötü' bir film beklemiyoruz. Ayrıca bazen okyanus ötesiyle bizdeki beğeniler çok farklı olabiliyor.