28 Ocak 2013

Anket: 2000'li yılların en iyi 15 bilimkurgu filmi


2000'li yılların en iyi 15 bilimkurgu filmini seçtiğimiz anket sonuçlandı. Öngördüğümüz gibi Inception, birinciliği kimseye kaptırmazken, geçtiğimiz yılın ses getiren üç bilimkurgusu; Prometheus, Looper ve Cloud Atlas, listelerinizde olmasına karşın en iyi 15 film arasına giremedi. Kendi adıma en büyük sürprizin Star Wars efsanesinin son halkası Revenge of the Sith'in yeterli oyu alamaması diyebilirim. Filmlerin listedeki konumlarıyla ilgili kısa kısa değerlendirmelerimi paylaşıyor ve katılan arkadaşlara teşekkür ediyorum.

1- Inception: Christopher Nolan, The Matrix'in bilimkurgu\aksiyon anlayışını -aksiyon safhasının sanal ortamda vuku bulması- Inception'da bilinçaltına uygulayarak benzer bir etki bıraktı. Her ne kadar, vizyona girdiğinde 'Matrix çakması' diyenler olsa da son 10 yıllık dönemin yaratıcı-özgün bilimkurgu alanının demirbaşı olduğu gerçeği yadsınamaz. Sonuç olarak Inception'ın birinciliği hak ettiğini söyleyebiliriz. Açık ara kazandığını da belirtelim.

2- Eternal Sunshine of the Spotles Mind: "Eternal Sunshine..."ın elde ettiği ikincilik aslında büyük sürpriz. Neden derseniz, filmin bilimkurgusal yanının zayıflığı (bilimkurgu olarak değerlendirmeyenler de hiç az değil) derim. Ancak şöyle bir gerçek var ki, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2000'li yılların en iyi filmlerinden ve bu beğeni de onu ikinciliğe taşıdı.

3- The Fountain: Darren Aronofsky'nin bilimkurgu sinemasında daha ne kadar ileri gidilebilir sorusunun peşinde gidip, görsel anlamda büyüleyici; geçmiş, bugün ve gelecekte geçen aşk öyküsüyle etkileyici; yönetmenliği ve kurgusuyla baş döndürücü filmi The Fountain, kısa zamanda kültleşti. Ben ve benim gibi fanlar, The Fountain'i üçüncülüğe taşıdı. Kısaca gönüllerin şampiyonu diyebiliriz.

4- Donnie Darko: Bilimkurgu sinemasının en popüler kavramlarından Zaman yolculuğunu, hiç de alışık olmadığımız bir kıyamet filmi anlatısıyla birleştiren Donnie Darko mütevazi bir başyapıt. The Fountain ile giriştiği üçüncülük yarışını kaybetti ancak anketimizde en fazla tam puan alan film oldu.

5- Artificial Intelligence: Kubrick'in mirası Steven Spielberg'in ellerinde muzzam bir bilimkurgu şaheserine dönüşmüştü. Ancak ankette bu kadar üst sıralara konumlanabileceğini tahmin edememiştim.

6- District 9: İstilacı uzaylı algısını mülteci ve tutsak uzaylıyla değiştiren ve bunu da sahte belgeselci bir üslupla farklı bir şekilde ambalajlayan District 9, son dönemin en yaratıcı bilimkurgularından biriydi. Anketteki sırasını hak ettiğini söyleyebiliriz.

7- Children of Men: Kısırlık sebebiyle insan soyunun tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bir yakın gelecek portresi. Gerçekçi bir betimleme, çarpıcı bir anlatım ve umut dolu bir final... Children of Men'i ilk 15 içinde görmek güzel

8- Mr. Nobody: Yaptığımız seçimler ve olası sonuçları üzerine karmaşık ve fazla uzun tutulmuş bir bilimkurgu Mr. Nobody. Ancak finalde hikayelerin ustaca bağlanmasıyla karmaşa yerini basit bir gerçeğe bırakıyor. Bu gerçek de aslında filmin bilimkurgusal yanını zedeliyor. Netice itibariyle Mr. Nobody, son dönemin keşfe açık başarılı bilimkurgularından.

9- Melancholia: Trier'en 'arthouse' kıyameti Melancholia, görünen o ki, listedeki yerini düşündüğümüzde bilimkurgu algısı yaratmayı başarmış.

10- Avatar: Son dönemin major bilimkurgusu Avatar'ın bu kadar gerilerde kalması şaşırtıcı. Anlaşılan filmin popülaritesi ters tepki yaptı.

Son 5 film de şu şekilde sıralanmakta

11- Minorty Report:
12- Matrix Reloaded
13- The Man From Earth
14- Wall-e
15- The Buterfly Effect