8 Aralık 2013

İlk İzlenim: "The Hobbit: The Desolation of Smaug"


J.R.R Tolkien'in The Hobbit adlı romanını bir üçlemeye dönüştürmeye hazırlanan Peter Jackson, geçtiğimiz Aralık ayında serinin ilk filmi The Hobbit: An Unexpected Journey ile karşımıza çıktı ve genel olarak olumlu tepkiler almayı başardı. Beklenmedik Yolculuk, giriş filmi olmanın handikaplarına ve gereğinden fazla uzun tutulmuş süresine rağmen benim de takdirimi kazandı. Baştan beri merak konusu olan, çok da uzun olmayan bir romandan nasıl olacak da 3 film çıkacak sorusunun cevabını ilk filmden aldık aslında. Şimdi önümüzde ikinci film The Hobbit: The Desolation of Smaug var.

İkinci filmin hikaye akışı şu şekilde cereyan etmekte: Misty Dağlarından geçmeyi başaran Thorin ve arkadaşları Mirkwood ormanlarında çeşitli maceralara atılacak. Ormanı yanlarında Gandalf olmadan geçmek zorunda olan Cüceler, insanların yaşadığı bölgeye vardıklarında Bilbo Baggins'in Cücelerle olan anlaşması da nihayete erecek. Yalnız Dağ'a ulaşmaya çalışan ekibin, Ejder Smaug'un gizlendiği yerin kapısını bulması gerekecek.

The Hobbit: The Desolation of Smaug'dan beklentiler
İkinci film için şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Beklenmedik Yolculuk'un sıkıcı bulunan ilk yarısı gibi ağır aksak ilerleyen bir film beklemiyorum. Baştan sona daha dengeli bir film bizi bekliyor. İkinci film, Ejder Smaug'la olan mücadeleye odaklanacağından, Smaug'un olduğu sahnelerin ve dolayısıyla efektlerin başarısı çok önemli. Meşhur 'Beş Ordular Savaşı'nın da üçüncü filme saklanacağını söyleyebiliriz. Üçlemeler ve devam filmleri için artık klasikleşmiş 'daha karanlık bir film olacak' yorumlarına girmek istemesem de Shire'ın günlük güneşlik tasvirlerine pek rastlamayacağız. Öte yandan romanın üçe bölünmesi, üçlemenin her filmi için beklentilerimizi düşük tutmaya neden oluyor çünkü her filme düşen olaylar dizisi belli. Peter Jackson'ın yine sınırları zorlayarak 3 saate yakın bir film çıkarma isteğini tekrarlaması da The Hobbit: The Desolation of Smaug için en büyük soru işareti. İlk filme serpiştirilen Yüzüklerin Efendisi karakterlerini de görmeye devam edeceğiz. İkinci filmde Orlando Bloom'un hayat verdiği karakter Legolas'ın da olacağı ilk gelen haberler arasında. Beklenmedik Yolculuk'ta Yüzüklerin Efendisi'ne harika bir gönderme yapan Peter Jackson'dan yeni sürprizler de bekliyoruz. Sonuç olarak The Hobbit: The Desolation of Smaug'un ilk filmden daha iyi bir seyirlik olacağını söyleyebiliriz. Ya da öyle umabiliriz şimdilik. Film, 13 Aralık 2013'te yine Dünya ile aynı anda ülkemizde gösterime girecek.

Hobbit: Beklenmedik Yolculuk eleştirisine buradan ulaşabilirsiniz.