28 Eylül 2013

İlk İzlenim: "Ender's Game"


Oscar Scott Card'ın 1985'de yazdığı bilimkurgu romanı Ender's Game, kısa zamanda popüler bir esere dönüşmüş ancak, potansiyeli yüksek romanın hakkını verebilecek bir film için uygun ortamın oluşması beklenmiş. Büyük bütçeli filmin yönetmenliğini Tsotsi, Rendition ve X-Men Origins: Wolverine gibi ortalama filmleriyle tanıdığımız Gavin Hood üstlenirken, ona Harrison Ford, Ben Kingsley ve Viola Davis gibi usta oyuncular ve tanınmamış genç isimlerden oluşturulan bir kadro eşlik etmekte.

Hikaye aşağı yukarı şöyle: Çok da uzak olmayan bir gelecekte, Dünya bir uzaylı istilasına uğrar. Gezegeni kaybetmemek için büyük bir savaş veren insanlık, "International Force" adını verdikleri bir birlik kurar. Özel yetenekleri olan Ender adlı bir çocuk da bu savaşa öncülük etmesi için eğitilecektir. 

Ender's Game'in yayınlanan ilk fragmanına baktığımızda ilk akla gelen geçtiğimiz yılın hit olmayı başarmış bilimkurgusu The Hunger Games oluyor. Uzaylı istilası omurgası üzerinde yükselen ve tamamen farklı bir koldan beslense de kıyafet tasarımları ve yetenekli çocukları öne çıkarmasıyla iki film arasında bir benzerlik kurmak mümkün. Aslında Ender's Game'in büyük bir prodüksiyon olarak sinemaya uyarlanmasındaki ana motivasyonun The Hunger Games'in gişe başarısı olduğunu söyleyebiliriz. Hollywood bunu hep yapıyor. Twillight'ın inanılmaz başarısı sonrasında Warm Bodies'ı çeken de onlar. Burada da aynı mantıkla hareket ediyorlar. Ender's Game'e dönersek, filmin dünyada ve uzayda geçen bölümleri ve savaş sahneleriyle olumlu bir izlenim bıraktığını ancak üstün bir bilimkurgu değil de iyi seyirlik bilimkurgulardan olacağını öngörebiliriz.

Ender's Game, Amerika'da 1 Kasım'da vizyona girecek. Bizde de Kasım ayı içerisinde gösterime girmesi bekleniyor.