29 Temmuz 2013

Project X


"That's Project X yo!"
                                                                                              Sena Gönendik Yazdı
Gençlik filmlerinden bıkmayan Hollywood, bu defa farklı bir deneyim yaşatıyor bize: Project X. Filmin yönetmen koltuğunda Nima Nourizadeh otururken, yapımcılığını ise The Hangover serisinden tanıdığımız Todd Phillips üstlenmiş. Film, oyuncu çekimiyle ya da en bilindik adıyla elde kamerayla çekilmiş. Dax karakteri alıyor kamerasını eline ve bize tüm partiyi en özel anlarıyla sunuyor. Bu, filme ilk dakikasından itibaren doğal bir hava katmış. Diğer gençlik filmlerinden farklı biraz. Film, "kameranı kap, hem  parti vereceğiz hem de film çekeceğiz" havasında. Soundtrack'leri tek kelimeyle mükemmel. Listeyi yazının sonunda paylaşacağım.

Film konu itibariyle şöyle: üç ergen - okulda tanınmıyorlar tabi - sağlam bir parti verip - ki gelecek kişilerle ilgili en başından şüpheleri var - tanınmak istiyorlar, bunun yanında "hayatlarını değiştireceklerine" inanıyorlar. Bunun için de Thomas'ın doğum gününü kullanıyorlar, gerçek anlamda. İlk başta sakin başlayan parti, ilerleyen zamanlarda tam manasıyla çılgına dönüyor. Tabi Costa'nın önderliğinde..


Film yoğun bir şekilde küfür, cinsellik, alkol, uyuşturucu ve şiddet içeriyor. Parti olayını güzel aksettirmeye çalışırken abartıya kaçıldığı da aşikar. Polislerin kapıya dayanıp, içeri bile girememesi, üstüne binlerce adamın bahçeye saklanıp fark edilmemesi gibi. Ha tabi bir de olmazsa olmazımız aşk var. En yakın arkadaşına aşık olduğunu doğum gününde fark ediyor Thomas ve elbette partideki olayın galeyanına gelip batırıyor biraz. Sonra tabi ki düzeltiyor. Film eğlendiriyor, hemen hemen sıkmıyor, güldürüyor, "yok artık" dedirtiyor tamam ama diğer yanlarına da değinmek lazım.

Temelde anlatılan; tanımadığın birinin partisine gidip, eğlenmek, ortalığı dağıtmak, içip eğlenmek, çok daha ilerisine gitmek. Ama sahnenin ötesine geçersek; Amerikan gençliğinin parti yapma amacındaki çarpıklığı, hayatlarındaki temel amaçların sadece eğlenmek olduğu ve işler çok daha ileri gittiğinde tahribata başvurduklarını "eğlenceli" bir şekilde sunmuş bize. Derinden bakıldığında parti filminden biraz daha fazlası var Project X'te. Babası, oğlunun "ezik" olduğunu düşünüyor ve bundan bir şey olmaz diyor filmde. Ama oğlu tam tersini kanıtlayınca, sanki gurur duyuyor onunla. Verilen mesaj "kimseyi küçümseme" oluyor.

Bir akşam canınız sıkılır, kafam dağılsın, güleyim-eğleneyim diyorsanız tam sizlik çerez bir film.

İyi seyirler..

İlginç bilgi: Filmle ilgili ufak tefek araştırma yaparken rastladım. Bu olay gerçekmiş. Hem de Hollanda'da.. Olur da ilginizi çekerse detaylar için bakınız

Project X'in Soundtrack'i için bakınız