21 Temmuz 2013

Tanrılar Ölmez!


26 Temmuz 2014.. Meali; Sinemanın Tanrısı Stanley Kubrick'in 86. doğum günü olması...

Ustaların ustası Kubrick, ardında pek çoğunu başyapıt olarak kabul ettiğimiz uzun metraj 13 film bıraktı. Üstad, 1999'da Eyes Wide Shut'ın çekimlerini tamamladıktan bir kaç gün sonra şüpheli bir ölümle aramızdan ayrıldı. O, tüm türlerin babasıydı. Hangi türe elini atsa bir klasik yaratan, sanatından ödün vermeyen, stüdyo sistemine direnen, çağının ötesinde yaşayan ve bunu sanatına da yansıtan, kusursuza ulaşmak için her daim çabalayan ve pes etmeyen bir mükemmeliyetçi, bir kontrol manyağı, bir dehaydı. Kubrick'e "sinemasal bir tanrısallık" atfederken, bu sanat varoldukça aşılamayacağını düşündüğüm noktaya erişebilmiş olmasından güç alıyorum.

Kubrick'ten vecizeler...

"20. yüzyıl sanatının en önemli yanlışlarından birinin ne pahasına olursa olsun özgün olma çabası olduğunu düşünüyorum. Beethoven gibi  büyük yenilikçiler bile geçmişten tümüyle koparmıyorlardı kendilerini. Yenilenmek, geçmişi terk etmeden ileri gitmek olmalıdır."

"Gerçeklik sanırım fikirleri dramatize etmenin en iyi yolu. Fantezi ise bilinç altında yatan en ilkel temalarla daha iyi ölçülür. Bir hayalet hikayesinin bilinçaltındaki çekiciliği örneğin, sonsuz yaşamı çağrıştırmasından gelir. Eğer bir hayalet hikayesi sizi korkutuyorsa doğaüstünün varlığını kabul etmelisiniz."

"Geçerli ve hakikatli fikirler öylesine çok yönlüdür ki, kendilerini kolay kolay ele vermezler. Fikirleri seyirci keşfetmelidir. Seyircinin bundan duyacağı heyecan, fikirleri daha güçlü kılacaktır."

"Yazarlar, ressamlar veya sinemacılar bence özellikle bir şeyi söylemek için yapmazlar sanatlarını... Duyumsadıkları bir şeyi iletmek için yaparlar. Ve o sanat biçimini özellikle seçmişlerdir. Hiçbir sanatçının, hatta kendisi öyle sansa bile didaktik bir tavırla yarattığını sanmıyorum."

En İyi 5 Stanley Kubrick Filmi

1- 2001: A Space Odyssey (1968)
2- A Clockwork Orange (1971)
3- The Shining (1980)
4- Eyes Wide Shut (1999)
5- Full Metal Jacket (1987)