16 Şubat 2014

'Şarkı Söyleyen Kadınlar'a doğru...


Beni tanıyanlar Reha Erdem sinemasını ne kadar sevdiğimi bilir. Gerçekçilik saplantısı olmaması, bakış açısını kendine has sinema diliyle ustaca anlatabilmesini fazlasıyla önemsiyorum. Erdem sinemasını sevmemdeki ana etkenin de zaten bakış açılarımızın, yaklaşımımızın birbirine çok benzemesi olduğunu düşünüyorum. Erdem'in son filmi 15 Ocak'ta Başka Sinema'nın ön gösterimiyle seyirciyle buluştu ve beklenmedik şekilde çok kötü tepkiler aldı. Peki filmin fragmanı aklımızı alıp, beklentimizi iyice yukarı çekmişken, -istisnalar dışında- hemen hemen izleyen herkesin olumsuz görüş beyan etmesine ne demeli? Bu durum heyecan ve beklentimi törpülese de söz konusu Reha Erdem olduğundan umudu korumaya devam ediyorum. 

Şarkı Söyleyen Kadınlar öncesinde Reha Erdem filmlerinin sıralaması

1- Kosmos
2- Jin
3- Hayat Var
4- Beş Vakit
5- Korkuyorum Anne
6- Kaç Para Kaç
7- A ay

Şarkı Söyleyen Kadınlar, bu sıralamaya kaçıncı sıradan dahil olacak? Başka Sinema salonlarında 21 Şubat'tan itibaren gösterilmeye başlayacak filmi gösterimdeyken izleyebilirsem sıralamayı da güncelleyeceğim.

Peki, Şarkı Söyleyen Kadınlar ne anlatıyor?

İstanbul'un adalarından birinde muhtemel bir deprem nedeniyle adayı boşaltma kararı alınmıştır. İnsanlar akın akın oradan ayrılırlar ancak küçük bir kesim bu karara uymayarak kalmakta ayak direr. Etrafta kıyamet arifesini andıran bir atmosfer hüküm sürerken geride kalanlar için hayat koşulları günden güne zorlaşacaktır. Film, yaşamları farklı engellerle sıkıştırılmış bir grup kadının, inanç, cesaret ve enerji ile hayatın farklı boyutlarına yaptıkları heyecan verici insani serüvenlerine eşlik ediyor. Trajedilerini, isyan ve hayat şarkılarıyla dönüştüren bu kadınlar, bir türlü çıkamadığı çocukluğuyla erkekliğinde boğulan Adem'i elinden tutmalarıyla, insan olmanın eşsizliğini tattırıyorlar.