26 Nisan 2014

İlk İzlenim: The Green Inferno


2002'de Cabin Fever (Dehşetin Gözleri) ile çıkışını yapan ve art arda çektiği iki Hostel filmiyle geniş kitlelerin tanıdığı bir yönetmene dönüşen Eli Roth, verdiği uzun aranın ardından yepyeni bir korku filmiyle dönüyor.

Roth, The Green Inferno adını verdiği yeni filminde bir grup aktivist öğrencinin yok olan bir kavimi kurtarmak için New York'tan Amazon'a gitmesi, ancak uçak ormanın derinliklerine düşünce, korumaya çalıştıkları yerliler tarafından eseri alınmalarını anlatıyor. Şimdi bu hikaye ve ilk fragman üzerinden Roth'un ne yaptığına bir bakalım.

Yönetmenin ilk üç çalışmasına özellikle de Hostel filmlerine bakarsak, istismar filmleri çektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Gore sahnelere çokça yer verilen, şiddeti gösterme açısından da elini korkak alıştırmayan filmler bunlar. Son dönem korku sinemasının 70'li yıllara dönüşünün meyveleri diyebiliriz. The Green Inferno'ya bakarak, istismar filmi çekmeyi seven Eli Roth'un 70'li ve 80'li yıllarda sıkça karşımıza çıkan yamyam filmlerinin bir benzerini çektiğini söyleyebiliriz. Roth'un tarzını düşündüğümüzde istismar filmlerinin tam karşılığı olan Cannibal Holocaust ve Cannibal Ferox'un daha soft bir versiyonunu çektiğini varsayabiliriz. Şüphesiz sert bir film olacaktır The Green Inferno ancak Cannibal Holocaust'u görmüş olanlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır. Ayrıca Roth'un işin içine mizahı da katarak bahsettiğim filmlerin parodisine soyunduğu da söyleniyor.

Amazon ormanlarının yeşil cehennem olarak adlandırıldığı The Green Inferno, ilk teaser fragmanıyla iglimizi çekmeyi başardı. Roth, korku sinemasının tekdüzeleşmeye başladığı şu dönemde yamyam ya da kabile filmlerinin yeni bir versiyonuna girişerek bir farklılık yaratacak bana kalırsa. Filmin Amerika'daki vizyona tarihi 5 Eylül olarak görünüyor. Bize ne zaman uğrar kestirmek zor.