30 Mayıs 2014

En İyi 10 Zombi Filmi

 

Artık hemen hemen herkesin az çok bilgi sahibi olduğu zombi kavramını açıklamakla vakit kaybetmeden, zombilerin korku sineması içerisindeki konumuna ve gelişimine kısaca bakarak bu alt türün en iyi örneklerini sıralayacağım.

Sinemaya 30’lu yıllarda Bela Lugosi’nin başrolünü üstlendiği White Zombie filmiyle adım atan zombiler, uzun zaman bu kavramın ortaya çıkışının da anahtarı olan voodoo büyüsü etrafında dönen filmlerle varlığını sürdürdü. 1943 yapımı I Walked With a Zombie dışında akılda kalıcı zombi filmleri üretilemedi. Ta ki, George A Romero’nun Night of the Living Dead’i sahne alana dek… Voodoo büyüsü yerini kimyasal atıkların hayata döndürdüğü ölülere bıraktı. Bu filmle birlikte genel geçer zombie kuralları ana hatları değiştirilmemek üzere belirlenmiş ve buradan da salgın filmlerine evrilen süreç başlamıştır.

Night of the Living Dead’in ticari başarısı, yeni zombi tanımı ve farklı ülkelerden gelen yeni temsiller, zombi alt türünün bugüne dek birbirinden yaratıcı filmle popülaritesini koruyup, kendi içinde bir evrim geçirerek varlığını sürdürmesini sağladı. Re-Animator, I’am Legend ve 28 Days Later gibi filmler bilimkurguyla, türün parodisine girişen Shaun of the Dead ve Zombieland gibi filmlerle komediyle, yine Resident Evil serisi ve World War Z ile de aksiyon sinemasıyla akrabalık kurularak Warm Bodies’ın romantik zombisine kadar geldik. Tombs of the Bling Dead‘de bir laneti odağına alıp zombilerle tarihsel bir bağlantı kurulmasına şahit olduk. Les Revenant (Geri Döndüler) gibi meselenin varoluşsal sorunlarıyla ilgilenen kalburüstü yapımlar da izledik. 80’li yıllarda Pet Cemetary, Serpent and the Rainbow ve Re-Animator’un yenilikçi fikirlerle yarattıkları zombiler de unutulmamalı…

1- Night of the Living Dead (1968)

2- Dawn of the Dead (1978)

3- 28 Days Later (2002)

4- Day of the Dead (1985)

5- Braindead (1992)

6- Re-Animator (1985)

7- Rec (2007)

8- Zombie 2 (1979)

9- Resident Evil (2002)

10- Shaun of the Dead (2004)