5 Mayıs 2014

Fragmanı yayınlanan 2014 westernleri


1940'lı ve 50'li yıllarda altın dönemi yaşayan, 60'lı yıllarda spagetti westernler ile canlılığını koruyan ve 70'li yıllarda itibaren çaptan düşen western, kendisini yenileyebilen bir tür olmaması sebebiyle artık ayağa kalkamıyor. 90'lı yıllarda Dances With Wolves ve Unforgiven'ın rüzgarı nasıl yeterli olmadıysa, günümüzde de benzer çıkışlar etkili olamıyor. Ancak westernden de vazgeçilmiyor. Her dönem yeni ürünler veriyor tür. Bazen bilimkurgu, bazen komediyle melezleşip, klasik örnekler çıkarmayı da ihmal etmiyor. 2014'ün western açısından zengin bir yıl olabileceğini söyleyebiliriz. Henüz fragmanı yayınlanmayan A Magnificent Death from a Shattered Hand, Ambush and Dark Canyon ve festivaller dışında gösterime girmeyen The Retrieval henüz hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız westernler. Biz de o zaman fragmanı düşen 3 filme kısa kısa bir bakalım.

A Million Ways to Die in the West

Ted ile iyi bir çıkış yapan komedyen Seth MacFarlane'in senaryosuna katkı verip, başrolllerinden birini üstlenip, kamera arkasına geçtiği yeni filmi bir western komedisi.. Ülkemizde Yeni Başlayanlar için Vahşi Batı adıyla vizyona çıkarılacak olan film kalabalık oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Fimin konusu şöyle; Vahşi batının küçük kasabalarından birinde yaşayan Albert, girdiği bir silah çatışmadan geri çekilerek prestijinin sorgulanmasına neden olur. Bu olayın üzerinden hiç vakit kaybetmeden kendinden ayrılan sevgilisi başka biriyle ilişki yaşamaya başlar. Albert için her şeyin sonu gelmiş gibidir, ancak kasabada kendini gösteren gizemli ve çekici yabancı kadın her şeyi değiştirecektir. Kadın ve Albert birbirlerine aşık olmaya başlarken, Albert bu sayede cesaretini ve özgüvenini geri kazanmaya başlar. Ne var ki bu güzel zamanların da bir sonu vardır. Kadının belalı bir suçlu olan kocası, intikam için yola çıkmış ve çiftin yerini tespit etmiştir...


 
The Homesman 

Tommy Lee Jones'un Tv filmleriyle birlikte dördüncü kez yönetmen koltuğuna oturduğu The Homesman, klasik bir westerne benziyor. Başrollerini Tommy Lee Jones, Meryl Streep, Hilary Swank ve Hailee Steinfeld'in üstlendiği filmin konusu şu şekilde; Nebraska’dan Iowa kentine sürülen 3 kadına, eşlik edecek isimlerden biri yine Nebraskalı olan Mary Bee Cuddy’dir. Sert bir mizacı olan Mary Bee’ye, hayatını kurtardığı George Biggs de yol boyu eşlik edecektir. İkili bu zorlu yolda güçlerini birleştirerek hareket eder... Oyuncu kadrosunun ışıltısıyla merak uyandıran filmin fragmanı da bir hayli başarılı.


The Salvation 

Eşi ve çocukları öldürülen bir adamın bunu yapanlardan aldığı intikamı konu edinen The Salvation, kadrosunda yer alan Mads Mikkelsen, Eva Green, Jeffrey Dean Morgan ve Eric Cantona gibi isimlerle öne çıkan bir film. Fragman pek bir şey vaat etmese de türü sevenlerin keyif alabileceği bir işe benziyor.