13 Mayıs 2014

İlk İzlenim: Maleficent


Yaz sezonun iddialı projelerinden biri olan Maleficent, Hollywood’un başlattığı yeni furyanın son örneği. Çocuk masallarından yetişkinlere yönelik gösterişli filmler çekme eğilimi The Brothers Grimm, Red Riding Hood, Hansel & Gretel: Witch Hunters ve Snow White and the Huntsman derken Angelina Jolie’nin başrolünü üstlendiği Uyuyan Güzel masalına farklı bir perpektiften bakmayı deneyecek Maleficent ile devam edecek.

Maleficent, Disney’in “Uyuyan Güzel”indeki en kötü karakterlerden birini ele alarak tertemiz bir kalbin ihanetle nasıl taşa dönüştüğünü resmediyor. Görkemli siyah kanatlara sahip güzel, saf ve genç bir kadın olan Malefiz, barışçıl bir orman krallığında büyüdüğü için huzurlu bir hayata sahiptir. Ta ki bir gün insanlardan oluşan istilacı bir ordu gelip, topraklarının düzeni tehdit edene kadar… Malefiz, topraklarının koruyucusu olur ama acımasız bir ihanete uğrayınca o saf kalbi taşa dönüşür. İntikam hırsıyla dolan Malefiz, insanların kralıyla destansı bir savaş verir ve kralın yenidoğan çocuğu Aurora’yı lanetler. Çocuk büyüdükçe Malefiz, Aurora’nın krallığa başarı getirecek ve Malefiz’in gerçek mutluluğunu sağlayacak olan anahtar olduğunu fark eder.

Maleficent’in fragmanlaına baktığımızda 2 yıl önce izlediğimiz Pamuk Prenses uyarlaması Snow White and the Huntsman’ın izinden gittiğini söyleyebiliyoruz. O film çocuk masalını alıp bir epik fantezi ürünü ortaya çıkarmıştı. Maleficent de aynı formülün izini sürüyor. Pamuk Prenses ve Uyuyan Güzel hikayeleri de belli ölçüde birbirine benziyor. Maleficent’in farklılığı olayı cadının bakış açısından yansıtacak olması. Burada yeni yerler feth edip, hakimiyet alanını genişletmek isteyen bir kralın huzur bozan bir anlamda kötü olarak gösterilmesi ve Maleficent'in kötülük yapmaya mecbur bırakılması gibi bir durum var. O açıdan hikayenin Uyayan Güzel merkezli değil de Maleficent'i öne çıkararak ele alması filme olan yaklaşımımızı da etkiliyor.

Görsel anlamda birinci sınıf bir iş çıkarıldığını şimdiden söyleyebileceğimiz Maleficent, masal uyarlamalarının iyi örneklerinden biri olacak gibi. Filmin yönetmenliğini Avatar ve Karayip Korsanları gibi dev projelerin sanat yönetmenliğini yapan iki Oscarlı Robert Stromberg üstlendiği film, 30 Mayıs’ta vizyona çıkarılıyor.