2 Mayıs 2014

İlk İzlenim: X-Men: Days of Future Past


İlk üçleme sonrasında Wolverine’in solo filmi ile genişletilmeye çalışılan X-Men evreni pek çok bilimkurgu serisinde başvurulan yöntem ile en başa döndürüldü. Karakterlerimizin gençlik dönemleri, birliğin kuruluşu ve ilk ayrılık… X-Men: First Class, zamanda alternatif bir gerçeklik yaratarak, 1962’de yaşanan Küba füze krizini kurgusal hikayesine yedirmiş ve yeni serinin ilk üçlemenin de üzerine çıkacağını belli etmişti.

X-Men: Apocalypse ile üçleme olacağı açıklanan serinin ikinci ayağı X-Men: Days of Future Past geldi çattı. 23 Mayıs’ta ülkemizde vizyona çıkarılacak olan filmde Magneto, Xavier, Wolverine ve Storm’un geri dönmesi kadar yönetmen koltuğuna ilk iki filmin arkasındaki başarılı isim Bryan Singer’ın oturması da heyecanı ve beklentileri iyice artırmış durumda.

Gelelim X-Men: Days of Future Past’ta neler bulacağımıza.. Film, zamansal olarak hangi noktada başlayacak kestiremesek de İlk üçlemeyi takip edeceğini söylememiz gerekiyor. Bunun anlamı da hikayenin karakterlerimizin bugününde açılacağı. Magneto ve Profesör X’in yaşlılık halleriyle filmde yer almaları net bir gösterge. İlk fragmanda Profesör X’in başlamadan bitirmek istedikleri bir savaştan bahsettiğini ve Wolverine’i zamanda yolculuk yapmaya ikna ettiğini görmüştük. First Class’ı 1962, Küba krizinde bırakmıştık, yani John F. Kennedy döneminde... Dolayısıyla Wolverine’in Kennedy suikastini durdurmak amacıyla 1963 Kasım’ına gönderildiğini, genç Profesör X ve ekibini bir araya getirerek, Magneto’nun girişeceği suikastı önlemeye çalışacaklarını söylememiz gerekiyor. Peki, bunun başlamadan bitirilmek istenen savaşla ne ilgisi var? Burada Kennedy’nin mutantlar ile insanlık arasındaki savaşı bitirecek kişi olarak düşünüldüğü (Kennedy’nin öldürülmesinin sebeplerinden biri ırkçılığa karşı yürüttüğü politikaydı) açık.

Bryan Singer fark yaratabilecek mi, zaman yolculuğu teması nasıl kullanılacak, geçmişe müdahale-geleceği değiştirme girişimi nasıl sonuçlanacak, First Class’ta belinden vurularak sakatlanan Xavier nasıl yürüyebiliyor vb. bir sürü soruyla beraber geliyor X-Men: Days of Future Past. Eminiz ki tüm soruların cevaplarını alacağız. Filmden yayınlanan üç fragman ve klipler X-Men: Days of Future Past’ın serinin en iyisi olacağını işaret ediyor.. Kısa bir süre sonra göreceğiz.