19 Haziran 2014

İlk İzlenim: "Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti"


Günümüzden çok uzak bir gelecekte Maymunların evrimleşerek dünyadaki hakim tür haline geldiği bir dünya tablosu çizen ilk Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes), ardından gelen devam filmleriyle muazzam bir seriye dönüşmüştü. Yeniden çevrimlerin çağında, yani 2000'li yıllarda Tim Burton'ın imza attığı aynı adlı remake film başarılı olamadı ve 2011'de hareket yakalama tekniğiyle oldukça gerçekçi maymunların yaratıldığı yepyeni bir seri, her şeyin başlangıcını anlatmaya koyulan Maymunlar Cehennemi: Başlangıç (Rise of the Planet of the Apes) çıktı karşımıza. İlk serinin aksine aksiyonu bir hayli fazla olan bu filmin başarısı, 3 yıl sonra devam filmi Maymunlar Cehennemi Şafak Vakti (Dawn of the Planet of the Apes)'nin daha görkemli bir şekilde dönmesini sağladı...

Filmin konusu: 

Serinin ilk filmi Rise of the Planet of the Apes'in 10 yıl sonrasına gidiyoruz. Karşımızda Caesar’ın liderlik ettiği, genetik olarak evrim geçirmiş, daha zeki ve daha güçlü bir maymunlar topluluğu var. 10 yıl önce yayılan ölümcül bir virüs salgınından sağ kalan bir grup insanla yüzleşiyorlar. Dünyanın “kuralları koyan türü” olmak için maymunlar ve insanlar arasında büyük bir savaş başlıyor.

Fragman ne söylüyor?

Öncellikle ilk filmin kaldığı noktadan başlanılmamasının bir artı olduğunu belirtelim. Kısa da olsa zamansal bir sıçrama yaparak yeni bir dünyada açabiliyoruz gözlerimizi. Zaten bu filmdeki ana başlığın insanoğlu ile maymunlar arasındaki savaş olduğunu düşünürsek, ilk filmin bıraktığı noktanın maymunların dünyayı ele geçirme anlamında hazır olmamasını ve güç dengesinde terazide çok hafif gelebileceğini de hesaba katarsak yerinde bir tercih olmuş. Maymunlar Gezegeni filmleri genel olarak bu zamansal sıçramaları hep yapmıştır. Yeni serinin en önemli özelliği maymunların evrimini ve dünyada üstün ırk olma sürecini daha gerçekçi bir biçimde -hem hikaye hem de görsellik bazında- aktarmaya çalışması.. Bunu da hakkıyla yaptını söylememiz lazım. Fragmanda gördüğümüz kadarıyla bahsettiğimiz güç dengelerini sağlayan bir virüs düşünülmüş. İnsanlık labaratuvarda ürettiği bir virüsle 4 yıl boyunca savaşıyor ve dünya nufüsü yarı yarıya azalıyor. Bu durumdan maymunların sorumlu tutulması da tüm barışçıl çabalara rağmen savaşın kopmasına zemin hazırlıyor. Sezar'ın önderliğindeki maymunlar kendi halinde yaşamak isteyen barışçıl hayvanlar olarak çiziliyor. Dolayısıyla da insanoğlunun kendi sonunu hazırladığı eleştirisi de tüm seride olduğu gibi burada da dile getiriliyor. Savaş sahneleri ve aksiyon ise ilk filmden de fazlasını vaat ediyor. 

Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti eleştirimi okumak için tıklayınız