23 Ağustos 2014

Bruce Willis mi, Mel Gibson mı?


Kariyerlerine aynı dönemde başlayan Bruce Willis ve Mel Gibson, 80'li ve 90'lı yılların en önemli aksiyon yıldızlarındandılar. Aynı kuşağın oyuncuları olmaları kadar hayat verdikleri bazı karakterlerin benzerlikleri ve rollerine giriş biçimleriyle hep karşılaştırdığım isimler oldular. Ancak bu karşılaştırmayı hangisi daha iyi oyuncu şeklinde yapmak istemiyorum çünkü buradan bir yere varmak pek olası değil. En mantıklısı filmlografilerine bakarak karar vermek diye düşünüyorum.

Kariyerine 70'li yılların sonunda başlayan Mel Gibson'ın en bilinen karakterleri Mad Max üçlemesinin çılgın Max'i ve Lethal Weapon'ın başına buyruk polisi Martin Riggs'ti. Bu iki seri Gibson'ı döneminin en büyük yıldızlarından biri yaptı. İlk döneminde Peter Weir'la iki önemli filme (The Gallipoli ve The Year of Living Dangerously) imza attı. 1990'da Hamlet oldu ve salt aksiyon yıldızı olmadığını net bir biçimde gösterdi. Gibson için zirve noktası ise şüphesiz ki, ikinci yönetmenlik denemesi The Breaveheart oldu. 10 dalda Akademi ödüllerine aday olup en iyi film ve en iyi yönetmen dahil 5 Oscar kazanan film, Gibson'ın çok yönlülüğünü de ispatladı. Apocalipto ile de yönetmenlikte başarısının tesadüf olmadığını gösterme fırsatı oldu.

Gibson'la aynı dönemde başlasalar da Bruce Willis'in yıldız statüsüne ulaşması epey zaman aldı. 1988'de gelen ilk Die Hard filmi ve aktörün başarıyla canlandırdığı John McClane karakteri çok sevildi. Die Hard seriye dönüşürken, Willis de art arda yer aldığı unutulmaz filmler; Pulp Fiction, Twelve Monkeys, The Fifth Element, The Jackal ve The Sixth Sense ile altın dönemini yaşadı. Willis, Gibson'ın aksine 2000'lerde de hız kesmeden yoluna devam etti. Aksiyona ara vermese de Moonrise Kingdom gibi yaşına uygun daha ağırbaşlı rollerde de karşımıza çıkmaya başladı.

İki oyuncunun filmlografilerini karşılaştırırsak Willis'in rahatlıkla öne çıktığını söyleyebiliriz. Die Hard ve Lethal Weapon serileri birbirini dengelese de Willis'i Pulp Fiction, Twelve Monkeys ve Sin City gibi başyapıtlar ve o düzeyde filmlerde daha sık görmemiz önemli bir nokta. Mad Max üçlemesinin karşısına da Willis bilimkurguları The Twelve Monkeys, The Fifth Element ve Looper'ı koyabiliriz. Sonuç oalrak benim oyum Willis'ten yana, ya sizin ki?

En iyi 5 Mel Gibson filmi
1- Braveheart (1995)
2- Mad Max II: The Road Warrior (1981)
3- The Gallipoli (1981)
4- Lethal Weapon (1987)
5- Sings (2002)

En iyi 5 Bruce Willis filmi
1- Pulp Ficton (1994)
2- Twelve Monkeys (1995)
3- Sin City (2005)
4- The Sixth Sense (1999)
5- Die Hard 3 (1995)