25 Eylül 2014

Yeni epik denememiz: Fatih'in Fedaisi Kara Murat

Rahmi Turan'ın yarattığı bir çizgi-roman kahramanı olan Fatih'in Fedaisi Kara Murat, 1972-1977 yılları arasında 6 filmlik bir seri olarak bir hayli ses getirmişti. Epik sinema, altın çağını geride bırakırken, 60'lı yılların ikinci yarısından itibaren gecikmeli de olsa etkisini sinemamızda göstermeye başlamış; Karaoğlan, Tarkan, Battal Gazi, Kara Murat, Malkoçoğlu serileri fazla ciddi olmamakla beraber sinemamız açısından önemli kazanımlar olmuştu.

Epik dediğimiz türün altından kendi yöntemlerimizle belli ölçüde kalkmasını bilmiştik. Karşılaştırma yaptığımızda ise Hollywood epiklerinden fersah fersah uzak olduğumuzu görüyoruz. Bu farkı yaratan faktörlerden efekt ve bol figürasyon kullanımı, atmosfer yaratma ve savaş sahnesi çekebilme becerisini, 2012'de 6,5 milyon seyirciye ulaşan Fetih 1453 ile başarmıştık. Ama ne var ki; karakter yaratma, dramatik yapı, sinematografi açısından tür filmlerinde çok yol kat etmemiz gerektiğini de görmüştük. Özetle tam bir başarı gözüyle bakamayacağımız Fetih 1453, Türk epikleri bakımından bir milat mı olacak, yoksa tek seferlik bir çaba olarak mı kalacaktı? Bu başarıdan etkilenerek aynı yıl içinde karşımıza çıkan Karaoğlan, düşük prodüksiyon kalitesinin de etkisiyle gişede iki seksen yattı, epeyce zarar etti. Ve Fetih 1453'ün başarısını tekrarlama isteğiyle yanıp tutuşan Fatih'in Fedaisi Kara Murat, kısa bir müddet sonra -16 Ocak 2015'te- sinemarda olacak.

Peki, yayınlanan ilk afişi dışında pek bir bilgimizin olmadığı Fatih'in Fedaisi Kara Murat nasıl bir film olacak? Filmin muhtemelen Cüneyt Arkın'ın Kara Murat'ı ile herhangi bir bağı olmayacak. Yine çizgi-romanı çıkış noktası olarak kullanıp, Fetih 1453'teki Ulubatlı Hasan gibi bir kahraman yaratacak. Elbette hikaye Kara Murat etrafında kurgulanacaktır. Fatih Sultan Mehmet'i bu kez geri planda mı göreceğiz, yoksa Fetih 1453'ün etkisiyle kendisine daha fazla mı rol biçilecek kestirmek zor. Ancak, şu nokta önemli: afişten yola çıkarak, Kara Murat'ın Cüneyt Arkın versiyonlarında olduğu gibi kendi maceralarına çıkmayacağı sonucuna varabiliriz. Filmin adının ilk etapta Kara Murat: Mora'nın Ateşi olduğunu, sonradan değiştirildiğini biliyoruz. Bu da açıkça Fetih 1453'ün etkisi. Filmle ilgili detayları - yönetmen, oyuncular ve konu- öğrendiğimizde ve fragmanı izlediğimizde daha sağlıklı yorumlar yapabileceğiz. Bekleyip görelim.