28 Ocak 2015

İlk İzlenim: Jupiter Ascending


Matrix üçlemesi sonrasında bilimkurgu sinemasında marka haline gelen yönetmen kardeşlerimiz Wachowski'ler Matrix ile yakaladıkları başarıyı bir daha tekrarlayamadılar. Cloud Atlas, seveni ve yücelteni olsa da büyük bir fiyasko olarak tarihe geçti. Filmin gişede batması da yönetmenlerimizi The Matrix'in kazanan formüllerini uygulayabilecekleri Jupiter Ascending'e yöneltti. 25 Temmuz'da vizyona girecekken, çeşitli sebeplerle ertelenen filmin yeni gösterim tarihi 6 Şubat 2015.

Jupiter Yükseliyor eleştirim için tıklayınız

Jupiter Ascending, insanoğlunun evrimsel sürecini bir fantezi biçiminde ele almayı deneyen bunu da yaşanabilir tek gezegenin dünyamız olmadığı bir galaksi düşleyip hayata geçiren bir bilimkurgu\aksiyon. Jupiter Ascending'in dünyasında daha doğrusu evreninde insanoğlu besin zincirinin en alt tabakasını oluşturuyor. Evrenin Kraliçesi ile aynı genetiğe sahip bir kadın, -bir hizmetçi- bir suikasta kurban gitmek üzere. Kraliçemiz, bu sıradan dünyalının hükümdarlığına son vereceğine inandığı için onu yok etmeyi seçmesiyle, bir ödül avcısı hedefine doğru süzülecek ama ne var ki, beklenmedik bir şekilde kadına aşık olunca, çiftimiz gezegenler arasında heyecanlı bir maceraya atılacaklar.

The Matrix'de olduğu gibi hikayede yine bir kehanete yer veren Watchowski biraderler, Cloud Atlas'ın yarattığı hüsranı göz önünde tutarak en iyi bildikleri işe soyunmuşlar. The Matrix'in formülünü, Jupiter Ascending'in sadece fragmanlarına ve hikayesine bakarak görebiliyoruz. Yalnız bu kez felsefi derinliğin ikinci hatta üçüncü planda kalabileceğini söylemekte yarar var. Cloud Atlas gibi bir film zaten beklemiyoruz.

Jupiter Ascending'den üç fragman yayınlandı ve sonuncusunda filmin inşa ettiği evrene dair daha fazla detay sunuldu. İlk iki fragmanda insan formu dışında bir tür göremezken, artık çeşitli yaratıkların filmde yer aldığını biliyoruz. Bu açıdan uzay operası tanımını da belki yapabiliriz ama önce filmi görmek gerekiyor.  Toparlarsak ülkemizde 6 Şubat'ta vizyona girmesi beklenen Jupiter Ascending'in Cloud Atlas gibi büyük beklentilerle izlenilmediği sürece tatmin edebileceğini, gördüklerimiz ışığında potansiyeli olan bir bilimkurgu filminin bizi beklediğini söyleyebiliriz.