26 Kasım 2014

İlk İzlenim: Jurassic World


Uzun bir zamandır merakla beklediğimiz Jurassic World’den ilk fragman geldi. Konusuyla ilgili net bir açıklama yapılmayan filmin, fragmanından hareket ederek detaylarına inmek istedim. Bu vesileyle üçlemeye de değinelim.

Safety Not Guaranteed’la çıkış yapan Colin Trevorrorw’un yönetmen koltuğunda oturduğu Jurassic World, ilk filmin izinden gidecek. Filmin adında yapılan değişiklik, fragmanda da gördüğümüz kadarıyla önemsiz bir detay. Çünkü “Park” vurgusunu görüyoruz. Evet, Jurassic World kapılarını açıyor. İnsanlar da kitleler halinde Dinozorları kanlı canlı görebilmek için adaya hücum ediyor. Spielberg’ün filminde ilk ziyaretçilerimiz bir paleontolog, bir avukat, bir bitkibilimci ve iki çocuktan ibaretti. Ve Spielberg’ün anlatısı da korku-bilimkurgudam daha çok maceraya hizmet ediyordu. Jurassic World’de bir ilk film havası var. Bu nedenle de serinin ikinci ve üçüncü filmlerin ivedilikle ayrılacağını düşünüyorum. Hikayede genetiği değiştirilen bir Dinozordan bahsediliyor. Bu da dördüncü filmi daha anlamlı kılıyor. İlk filmde fosilleşmiş bir sivrisinekten alınan Dinozor kanı, insanoğluna nesli milyonlarca yıl önce tükenen dev canlıları geri getirme imkanı tanımıştı. Yani bilimsel yaratım ya da bilimkurgu ayağı diyelim oldukça sağlam bir temel üzerine atılmıştı. Şimdi Jurassic World’de günümüzde genetik alanında yapılan çalışmalardan, genetiği değiştirilen gıdalar vb. güncel bilimsel verilerden beslenildiğini görüyoruz. Dördüncü filmde ilk üçlemeden hangi detayların olacağı, bu durumda da filmlerin nasıl bağlanacağı merak konusu.. İlk film benzetmesini destekleyen önemli bir şey daha var: O da filmlerin vizyon tarihi. 11 Haziran 1993 – 12 Haziran 2015.

Yeni oyuncular, yeni hikaye ve yıllar sonra geri dönen bir seri var önümüzde. Muhtemelen bir çoğumuz filmin yaşatacağı nostalji duygusu için Jurassic World’e gideceğiz. İkinci fragmanı izlediğimizde film hakkında daha fazlasını söyleyebileceğiz. Özellikle yine Spielberg'in yönettiği Jurassic Park: The Lost World ile ciddi bir hayal kırıklığı yaşatan seri, 2001'de gelen üçüncü filmle de beklentileri karşılayamamıştı. Doğru adımlar atılmasını da hesaba katıp, Jurassic World'ü umutla beklemeye devam edelim.