3 Haziran 2015

Bir Zamanlar Sinema öneriyor - #25 Straw Dogs


Sinemada şiddet temasını derinlemesine işleyen en iyi iki filmin de 1971 yapımı olması güzel bir tesadüf.  Biri Stanley Kubrick'in başyapıtı A Clockwork Orange diğeri ise Sam Peckinpah'ın en iyi işi diyebileceğim Straw Dogs (Köpekler). Hollywood'un yeniden çevrim furyasının son kurbanlarından olan filmin yeni versiyonunu izlemediyseniz, hala şanslısınız. Yönetmenin eskimeyen klasiği sizi bekliyor. Ülkesinde yasaklanan ve pek çok tartışma koparan filmi keşfetme zamanı...

Straw Dogs'da şiddet olgusu masaya yatırılıyor. Film, şiddetten uzak duran, uygar, kentli ve tabi pısırık bir adamın mecbur kaldığında şiddete başvurmasını ele alsa da genel anlamda ne kadar kaçmaya çalışsak da insanoğlunun doğasında vahşi bir yanın, şiddetin varolduğunun altını çiziyor. Peckinpah, şiddeti en saf-yalın haliyle perdeye taşıyor. Zaten Straw Dogs'ın şiddeti günümüz korku filmlerindeki bol kanlı, istismara yakın duran şiddet sahnelerinden çok farklı. Daha çok şiddetin doğası üzerine denilebilir. Peckinpah'ın şiddetin yanı sıra bireysel adalet kavramını eşelediğini de söyleyebiliriz.  Filmdeki kırılma anı ana karakterimiz David'in yanlışlıkla bir genç kızı öldüren akli dengesi bozuk bir köylüyü evine alması ve peşindeki kızgın köylü gruba teslim etmemesi diyebiliriz. Böylece film boyunca sürtüşen karakterlerimizin savaşı başlamış oluyor. Evinde kendi kurallarını uygulamakta kararlı bilimadamı ile adaleti kendi elleriyle uygulamak isteyen kaba saba taşra insanın savaşı başladığında ilginç bir şekilde aradaki statü farkları ortadan kalkıyor. Peckinpah, son yarım saatlik dilimi uzun zaman unutulmayacak bir şiddet gösterisine dönüştürüyor.

Evet, karşımızda oldukça zengin bir klasik var ama eş rolü biçilen Amy'nin tecavüze uğradığı sahne kopardığı fırtınayla filmin önüne geçmiş durumda. Elbette bu sahnenin sinema tarihinde bir benzeri daha olmadığını düşündüğümüzde önemi artıyor. Kadının başta dirense de tecavüzden zevk alması, bunun normal bir cinsel ilişkiye dönüşmesi ve sahnenin devamında yaşananlar Peckinpah'ın kadın düşmanı olarak yaftalanmasına kadar çeşitli tepkilere sebep oldu.