4 Eylül 2015

Bir Zamanlar Sinema öneriyor - #30 Olağanüstü Öyküler


Dünya sinemasının üç büyük ustası; Federica Fellini, Roger Vadim ve Louis Malle'in bir araya gelip alanında bir başka üstat Edgar Allan Poe'nun öykülerinden yola çıkarak kotardıkları Olağanüstü Öyküler (Histories Extraordinaries), orta metraj üç filmden oluşan kıymetli bir eser.

İlk filmimiz Roger Vadim'in yönettiği Metzengerstein. Filmde; Ortaçağ'da genç bir kontesin, kendisine miras kalan şatosunda gününü gün ederek yaşarken, bir gün kuzenine aşık olması ve aşkına karşılık bulamaması neticesinde, intikam hırsına yenik düşmesi işlenir. İkinci bölüm olan William Wilson'ın kamera arkasında ise Louis Malle'i görüyoruz. Alain Delon ile Brigitte Bardot'nun başrollerini üstlendiği bu bölümde; sadistliğiyle tanınan William Wilson'ın, kendisine ikizi kadar benzeyen, adı dahil aynı olan bir adamın, hemen her yerde karşısına çıkması ve kendisini engellemeye çalışması konu ediliyor. Son bölüm olan Toby Dommit'in yönetmen koltuğunda ise Federico Fellini oturuyor. Toby Dommit'te alkol bağımlılığı yüzünden kariyerini tehlikeye atan bir oyuncunun hikayesi işleniyor. 

Her biri 30-35 dakika kadar süren üç hikayenin pek çok ortak noktası var. Üçü de Poe'nun karanlık dünyasını ustalıkla görselleştiriyor. Suçluluk duygusuyla harap olmuş insanların, ruhsal çöküşlerini beyazperdeye taşıyan her bir hikaye ortak temalarla birbirine bağlanıyor. Roger Vadim'in yönettiği ilk bölüm; gotik mimari kullanımı, estetiği ve Jane Fonda'nın varlığıyla akılda kalırken, Louis Malle'in çektiği ikinci kısım özellikle yarattığı gizemle takdir edilesi bir iş. Fellini ise kanımca filmin en başarılı ayağına imza atmış. İlk kez bu denli karanlık bir hikaye için kamera arkasına geçen yönetmenin buna karşın, o aşina olduğumuz sinemasından izlere rastlamak mümkün. Olağanüstü Öyküler, bugün modası geçmiş bir fikirle yola çıkmış olsa da 60'lı yıllar için oldukça davetkar bir deneyim sunuyordu şüphesiz . Klasik sinemada farklı tatlar arayanlar için görmeye değer...