30 Ocak 2012

In The Mouth Of Madness

80'li yıllarda altın dönemini yaşayan John Carpenter'ın 90'lı yıllarla birlikte hızlı bir düşüşe geçtiği söylenir. Aslında bu cümle şu şekilde kurulmalı Carpenter'ın düşüşü 90'lı yılların ikinci yarısından itibaren başlamıştır. 1994 tarihli korku filmi Çılgınlığın Ötesinde, gizemli öyküsüyle korku ustasının en iyilerinden olmasa da baştan sona ilgiyle izlenen çok iyi bir korku sineması örneği.

Büyük korku yazarı Sutter Cane son romanı "In the Mouth of Madness" in tek kopyasıyla ortadan kaybolur. Sigorta müfettişi John, kitabı ve yazarı bulmak için araştırmalarına başlar. Bulduğu ipucu onu Hobb Çıkmazı adlı esrarengiz bir kasabaya götürür. Kasabada ters giden bir şeyler vardır. Sutter Cane orada mıdır sahiden?

Filmin hikayesi burada yazılan özetten çok daha ilginç ve esrarengiz. Çılgınlığın Ötesinde, klasik Carpenter korku filmleri; The Fog, Princes of Darkness ve bir bilim kurgu\korku olan The Thing'den farklı olarak sürrealist bir deneme. Zaten uzun ve bir türlü uyanılamayan kabusları andırıyor. Filmin sonlarına doğru tam esrar perdesi aralanıyor derken daha da batağa saplanıyorsunuz. Çılgınlığın Ötesinde'yi izlerken aklıma iki komedi filmi takıldı. Birincisi 1993 yapımı Groundhog Day. Bu filmde ana karakter küçük bir kasabada saplanıp kalıyor ve hep aynı günü yaşamak zorunda kalıyordu. Çılgınlığın Ötesinde de küçük bir kasaba ve çıkışsızlık temaları var. İkinci filmimiz ise 2006 yapımı Stranger Than Fiction ile daha sıkı bir akrabalık bağı bulunuyor filmimizin. Stranger Than Fiction'daki ana karakter bir roman kahramanı olduğunu ve yazarın kendisini romanın sonununda öldürmeyi düşündüğünü öğrenip yazara ulaşmaya çalışıyordu. Yazının bu kısmı Spoiler içerir. Çılgınlığın Ötesinde de John, korku yazarı Sutter Cane'nin yarattığı evrenden kaçmaya çalışırken acı bir gerçekle yüzleşmek durumunda kalıyordu. John, gerçekten Sutter Cane'nin yarattığı bir karaktermiydi? Film buna kesin bir cevap vermiyor, cevabı seyirciye bırakıyor.
Son söz: Eleştirmenler genellikle vasat bulsa da sıkı bir Carpenter hayranı olarak bilhassa türün farklı örneklerini de görmek isteyenlere öneriyorum. 7.2\10