10 Şubat 2012

The Descendants

Amerikan Bağımsız Sinemasının son dönemde yetiştirdiği en önemli isimlerden olan Alexander Payne'nin 5. filmi bir uyarlama olan The Descendants (Senden Bana Kalan) 24 Şubat'ta ülkemizde vizyona girecek. Film, drama dalında Altın Küre ödüllü ve En iyi film dahil 5 dalda Oscar'a aday olmayı başarmış 2011 yılının (bizim için 2012'nin) dikkat çeken filmlerinden biri. Alexander Payne'yi daha çok 2002 yapımı About Schmidt ve 2004 yapımı Sideways ile tanıyoruz. 7 yıl sinemadan uzak kalan Payne'nin öncelikle son filminin konusuna bir bakalım.

Karısının su kayağı yaparken bir kaza geçirmesi ve bitkisel hayata girmesinden sonra iki kızıyla daha çok vakit geçirmek durumunda kalan zengin bir toprak sahibinin eşinin hayattayken başka bir adamla birlikte olduğunu ve büyük kızının isyanının bundan kaynaklandığını öğrenmesiyle değişen hayatının hikayesi.

Alexander Payne, filmlerinde dram ve mizahı harmanlayarak farklı bir tat tutturmayı başaran önemli bir yönetmendir. Payne, son filminde mizah dozunu azaltarak gerçekçi bir aile draması ile çıkıyor karşımıza. Payne, önceki işlerinde olduğu gibi yine durağan, gösterişsiz, karakter odaklı bir film yapmış ve karakterlerin ölümle yüzleştiklerinde büründükleri ruh halleriyle ilgileniyor ayrıca büyük laflar etme derdinde de değil. The Descendants da iç ses kullanımı önemli bir yer tutuyor. Baba karakterinin (George Cloney) hüznünü ve nasıl bir ruh hali içinde olduğunu daha net şekilde anlayabiliyoruz. Bana soracak olursanız filmin en etkileyici anı büyük kızın havuzdayken annesinin kurtulma şansının olmadığını öğrendiği andır. The Descendants için söyleyebileceğim olumsuz bir şey varsa o da 2 saatlik süresidir. Payne acaba derdini 90 dakikada anlatamaz mıydı diye düşünmeden edemedim.

The Descendants'ın Oscar adaylıkları ve şansı
En iyi film, En iyi yönetmen, En iyi erkek oyuncu, En iyi uyarlama senaryo ve En iyi kurgu. The Descendants, En iyi film kategorisinde Hugo ve The Artist'in ardından en iddialı 3. film diyebilirim. Diğer iki film daha çok hak ediyor bu ödülü. Alexander Payne'in yönetmen kategorisinde şansı olduğunu sanmıyorum. Akademi tercihini Martin Scorsese veya Terrence Malick'den yana kullanabilir. George Cloney ise en iyi erkek oyuncu kategorisinde oldukça iddialı. Film geceden 1 belki 2 ödülle ayrılabilir.

Son söz: The Descendants herkese göre bir film değil ancak ödül avcısı filmlerden ve yönetmenin önceki işlerinden hoşlanıyorsanız tereddüt etmenizin lüzumu yok.