4 Haziran 2014

İlk İzlenim: "Herkül: Özgürlük Savaşçısı"


Gladyatör'ün 5 Oscar kazanması ve gişesi 2000'li yıllarda epik filmlerin canlanmasında büyük rol oynadı. Epik sinemayı daima besleyen mitoloji de bu dönemde Hollywood'un ilgi odaklarından biri olmayı başardı. Bunun sebebi de fantezi epik'e yeni alanlar açan Yüzüklerin Efendisi'ydi kuşkusuz. Truva, Titanların Savaşı ve devam filmi, Ölümsüzler (Immortals), 300 Spartalı, 300: Bir İmparatorluğun Yükselişi ve Percy Jackson filmleri akla gelen ilk örnekler. Bu yıl da iki Herkül filmiyle mitoloji yükselen değer olmaya devam ediyor...

Geçtiğimiz aylarda izlediğimiz Herkül: Efsane Başlıyor, baştan ayağa kötü bir uyarlamaydı. Herkül kostümünü giyemeyen mankenden bozma oyuncu Kellan Lutz bir yana, filmin mitolojiyi çarpıtması ve düşük prodüksiyon kalitesi de çabucak unutmak istediğimiz bir film olmasına neden oldu Efsane Başlıyor'un. 

Bu yaz izleyeceğimiz ikinci Herkül filmi Herkül: Özgürlük Savaşçısı (Hercules) ise beklentileri boşa çıkarmayacak gibi.. Red Dragon ve X-Men: The Last Stand gibi başarılı filmleriyle tanıdığımız Brett Ratner'ın kamera arkasına geçtiği filmde, Mummy Returns'teki "Akrep Kral" karakteriyle popülaritesini artırıp, son dönemin aksiyon yıldızlarından birine dönüşen Dwayne Johnson'ı da Herkül olarak izleyeceğiz. İlk görseller ve fragmana bakarak Johnson'ın karizmatik bir Herkül olduğunu söyleyebiliyoruz. Uzun saçlarının da etkisi var.. Kellan Lutz'un asker traşı nefretlikti açıkçası. Herkül: Özgürlük Savaşçısı'nın fragmanını incelediğimizde yine mitolojiye sadık kalan bir uyarlama izleyemeceğimizi söylersek yanılmış olmayız. Filmde Zeus ve Hera görünecek mi şuan için kestirmek zor. İlk izlenimim olmayacağı yönünde ve bu da filmin hanesine bir eksi olarak yansıyacaktır. Onun dışında görsellik, savaş sahneleri ve hatta mizahi açıdan tatimin edici bir iş ortaya koyulmuş gibi görünüyor.

Hercules: The Thracian War adlı grafik romandan uyarlanan Herkül: Özgürlük Savaşçısı'nın konusu şöyle;  Herkül  tanrı kral Zeus’un güçlü oğluydu. Bunun karşılığında tüm hayatı boyunca acı çekti. 12 görevi ve ailesini kaybetmesinin ardından, bu karanlık yorgun ruh tanrılara sırtını döndü ve huzuru kanlı savaşlarla çarpışarak aramaya başladı. Yıllar içinde kendisi gibi altı ruhla yakınlaştı. Aralarındaki bağın kaynağı savaşma sevgileri ve ölümün nefesini enselerinde hissetmeleriydi. Bu adamlar ve kadın nereye savaşmaya gittiklerini veya neden savaştıklarını hiç sorgulamadılar. Öğrenmek istedikleri tek şey alacakları paraydı. Trakya Kralı bu paralı askerleri adamlarını eğitmeleri için adamlarının dünyanın en iyi ordusu olması için tutar. Bu kayıp ruhların; acımasız ve kana susamış bir ordu eğitmeye başladıkları zaman ne kadar düştüklerini anlamalarının zamanı gelmiştir.

Herkül: Özgürlük Savaşçısı, 25 Temmuz'da vizyona girecek.