13 Haziran 2015

En iyi 5 bilimkurgu filmi serisini seçtik


İki hafta önce start verdiğimiz "En iyi bilimkurgu filmi serisi" başlıklı anketimiz sonuçlandı. İlginçtir ki, bilimkurgu mu değil mi tartışmalarına en çok maruz kalan ve bilimkurgu\fantezinin en unutulmaz serisi olduğunu söyleyebileceğimiz Star Wars efsanesi fazla zorlanmadan ipi göğüsledi. Uzay Operası alt türünün bir diğer görkemli örneği Star Trek ise sadece sinemada üç farklı nesil, 12 film görmüş olmasına karşın kimseden yüz bulamadı desek yeridir. Her zaman Star Wars'un gölgesinde kaldı ve kalmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Anketimizde Planet of the Apes ve Mad Max'in yeterli oy alamayıp ilk 5 dışında kalması biraz şaşırtıcı oldu. Sonuçta iki seri de yeni bölümleriyle bir tazelenme sürecine girdi ve yeni neslin büyük beğenisini kazandı. En azından ilk beşi zorlamalarını beklerdim. Seri olarak o kadar da güçlü durmayan Matrix'in 7 filmden (remake'i saymıyorum) oluşan Maymunlar Gezegeni serisini alaşağı etmesi sürprizdi bana kalırsa. X-Men de beklendiği gibi 2000'li yılların bilimkurgu serilerinden  en çok oy alan yapımdı.

80 kişinin oy verdiği anketimizde: Star Wars 33, Back to the Future 24, Matrix 23, Terminator 16, Alien 15 oy alarak ilk 5 film içinde yer aldı. (Bir kişi birden fazla film için oy kullanabiliyordu. Filmlerin aldıkları oyların toplamı 80'i geçtiği için hatırlatayım dedim)

Anketimize katılan arkadaşlara/takipçilerimize teşekkür ederim..

1- Star Wars

George Lucas’ın bir fantezi olarak yarattığı Star Wars, çok geçmeden bilimkurgu sinemasının klasik serilerinden birine dönüştü. Bilimkurgu/fantezi alanında hiçbir seri böylesine bir başarı sergileyemedi. İlk üçleme, ikinci üçleme derken, 6 filmi muhtemelen birbirine bağlayacak yeni bir üçleme ve Spin-off filmlerle Star Wars evreni genişlemeye, yeni nesli de etkilemeye devam edecek. 

70’li yılların distopik bilimkurgu örnekleri arasından hızlıca sıyrılan ve deyim yerindeyse türe eşik atlatan birkaç filmden biri olan Star Wars, bu başarısını mitik karakerleri ve hikayesine borçluydu. Lucas’ın bilimkurgu ile fantezi arasındaki çizgileri iyiden iyiye silikleştirmesi, westernlerden ve samuray filmlerinden de beslenerek hayal gücünü serbest bırakması neticesinde ortaya sadece bilimkurgu sinemasının değil, genel olarak sinema tarihinin en iyi serisi çıktı denilebilir.

2- Back to the Future

Tüm dünyada olduğu gibi bizde büyük bir hayran kitlesine sahip olan Back to te Future üçlemesi, Matrix serisiyle girdiği ikincilik yarışını kazanmayı başardı. Robert Zemeckis’in 80’lere damga vuran serisi, Star Wars gibi bilimkurgunun seyircisini eğlendirme potansiyelini sonuna kadar kullanan ama bunu yaparken, gelecek tasvirleri, öngörüleri ve paradokslarıyla türünün gereklerini yerine getiren bir iş oldu. Bizdeki adıyla ‘Geleceğe Dönüş’ üçlemesinin bu kadar sevilebileceğini kimse tahmin etmiyordu.

3- The Matrix üçlemesi

2000’ler bilimkurgu sinemasını en çok etkilemeyi başarmış seri Matrix’tir. Her ne kadar, devam bölümleri ilk filmi aratsa da en sevilenler arasındaki yerini korumayı sürdürdüğünü söyleyelim Matrix’in. Terminatör’de olduğu gibi makine-insan savaşının insanoğlunu yokoluşa sürüklediği bir gelecek tabolosu çizen Matrix, post apokaliptik bilimkurgular içinde sanal gerçekliğe yer açmasıyla kendisine özel bir yer edindi. İnsanoğlunun yapay zeka ile olan savaşını sanal aleme taşımasının yanı sıra, dini göndermeleri, felsefesi ve bilimkurgu/aksiyon anlayışıyla derin bir iz bıraktı.

4- Terminator 

James Cameron’ı sinemaya kazandıran The Terminator ve 90’ların başında sahne alan devam bölümü Judgement Day, bilimkurguyla yakından ilgilenen hemen hemen herkesin gönlünü çalmıştır. Serinin önemi aslında kıyamet sonrasına bugünün dünyasından bakmasıdır. Zaman yolculuğunun yarattığı paradoksun kallavi bir örneğini sunan Cameron, bilimkurgu sinemasının aksiyonla buluştuğu en göz alıcı serilerden birini yarattı. Görsel efektleri ve unutulmaz karakterleriyle devleşti. Cameron bıraktığında seri düşüşe geçti geçmesine ancak üçüncü ve dördüncü bölümlerin de ortalamanın üzerinde seyrettiğini söyleyebiliriz.

5- Alien 

Ridley Scott, 1979'da ilk Alien filmiyle 80'lerde bilimkurgu\korkuda yeni bir dönemi müjdeledi desek yeridir. Başka bir gezegene ait yaratıklarla girişilen hayatta kalma mücadelesinin uzaya taşınmasından ziyade, kapalı alanda klostrofobiden beslenerek tırmanan bir gerilim yaratarak muazzam bir deneyime dönüşmüştür Alien. Her yeni filmde yönetmen değişikliğine gidilmesi farklı tatlarda filmlerden oluşan bir seri doğurdu. Ridley Scott'ın yarattığı efsanenin tekrar başına geçerek Alien'ın doğuşunu görselleştirme şansı bulduğu Prometheus, Alien evrenini genişletirken, seriye taze kan  da pompaladı.