17 Mart 2012

The Hobbit'i beklerken...

Peter Jackson, J.R.R. Tolkien'in unutulmaz fantastik edebiyat serisi Yüzüklerin Efendisi'ni olabilecek en iyi şekilde sinemaya uyarlamıştı. 3 filmlik seri 2000'li yıllarda fantastik sinemanın altın çağını yaşamasını sağladı. Yüzüklerin Efendisi serisinin üzerinden 9 yıl geçti ama kimse Orta Dünya'yı unutamadı. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi'nin öncesini anlattığı romanı The Hobbit'in sinemaya aktarılması yıllardır konuşuluyordu. Filmin yönetmeninin kim olacağı uzun süre gündemi meşgul etti ve sonunda başta gönüllü olmasa da Peter Jackson yönetmen koltuğuna oturdu. The Hobbit, tek roman ancak Jackson hikayeyi ikiye bölmeyi, iki filmi aynı anda çekmeyi ve birer yıl arayla vizyona sokmayı uygun buldu Yüzüklerin Efendisi'nde olduğu gibi.



The Hobbit'e dair elimizde neler var?
1- Hikaye: Film, Yüzüklerin Efendisi'nde olduğu gibi Gandalf'ın Shire'ı ve Bilbo Baggins'i ziyaretiyle açılacak. 13 cüce, Ejderha Simurg'un kendilerinden çaldığı hazineyi geri alabilmek için Gandalf'ın isteğiyle Bilbo Baggins'i de yanlarına alarak Yalnız Dağ'a doğru yola çıkarlar ancak Yalnız Dağ bıraktıkları gibi değildir artık! Bilbo Baggins, güç yüzüğünü de bu yolculuk sırasında bulacaktır.
2- Oyuncu kadrosu: Bilbo Baggins'in gençliğini Martin Freeman canlandıracak. Ian McKellen, Elijah Wood, Hugo Weaving, Andy Serkis, Cate Blanchett, Christopher Lee ve Orlando Bloom unutulmaz karakterlerine tekrar hayat verecekler. Bunun yanında Lost'un Kate'i Evangelina Lily vve Luke Evans da The Hobbit'in oyuncu kadrosuna dahil edilmiş.
3- Soru işaretleri: The Hobbit romanında yer almayan Frodo ve Legolas gibi bir kaç karakterin filme nasıl adapte edileceği merak konusu. Diğer bir konu da filmin 24 yerine 48 kare ile çekilmesi. Bu sayede  daha canlı görüntüler elde etmeyi amaçlayan Jackson bunu ne kadar başaracak büyük merak  konusu.


The Hobbit'in fragmanı ne söylüyor?
The Hobbit'in 2.5 dakikalık ilk fragmanı filmin genel çerçevesini çiziyor. Fragmanın ilk yarısı filmin başlangıç kısmı olan Shire'da geçiyor. Yolculuktan bir kaç kare yüzüğün bulunuşu ve tabi Gollum arz-ı endam ediyor. İlk fragmanda heyecanlı sahneler yok ama bu sizi yanıltmasın. Heyecanlı sahneleri ikinci fragmanda görmek mümkün. The Hobbit'in ilk filmi üzerimizde Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği benzeri bir etki bırakacak sanırım. Nihayetinde önümüzde üçlemeye dönüşmeyi bekleyen bir roman var ve bu film hikayenin ne kadarını kapsıyor bilmiyoruz. Eldeki verileri düşündüğümüzde filme ilişkin beklentilerin yüksek olması doğal fakat The Hobbit'in hikayesinin Yüzüklerin Efendisi çapında olmadığını hesaba katarsak temkinli olmakta fayda var. Romanı okuyanlara kulak vermeli ve neden bu projenin onları çok heyecanlandırmadığını düşünmek gerek. İş aslında Peter Jackson'ın yaratıcılığında bitiyor. Hobbit: Beklenmedik Yolculuk'u romanının üstüne çıkarabilmeli. Her şeye rağmen büyük bir film bizleri bekliyor. İlk film The Hobbit: An Unexpected Journey 14 Aralık 2012'de tüm dünya ile aynı anda Türkiye'de de gösterime girecek.