11 Mart 2012

What's Eating Gilbert Grape


Kariyerine 1985 yapımı My Life as a Dog ile başlayan Lasse Hallström, çıkışını What's Eating Gilbert Grape (Gilbert'in Hayalleri) ile gerçekleştirmiş ve bir daha da bu filmin üzerine çıkamamıştı. To Leonardo DiCaprio, Johnny Depp ve Juliette Lewis'in döktürdüğü film 90'lı yılların popüler olamamış özel filmlerinden biri. Bu sebeple öneri listeme eklemek istedim.

Babasının ölümünün ardından ailesinin tüm sorumluluğunu omuzlarına alan Gilbert, yaşadığı üzüntüyü atlatamayıp obez olan ve kendini eve kapatmak durumunda kalan annesini doyurabilmek için çalıştığı markette mesai yapmak zorunda kalan, öte yandan 18 yaşına basmak üzere olan ve başını sürekli belaya sokan otistik erkek kardeşi Arnie ile de ilgilenmekte dolayısıyla da sıkıcı bir hayat sürmektedir. Günün birinde kasabaya gelen Becky adlı bir genç kıza aşık olan Gilbert'in hayatındaki tüm dengeler değişecektir.

Hayatını yaşamakla hayatını sürdürmek arasında sıkışıp kalmış bir karakter Gilbert. Omzuna yüklenen sorumluluklardan ve bu küçük kasabadan kaçıp kurtulmak istiyor. Aşk, hayatını renklendiriyor renklendirmesine ama tünelin ucunda ışık görünmüyor. Sıkça kullandığımız her işte bir hayır vardır sözü filmin finalini betimlemek için en uygun cümle belki de. Zira, Hallström umudun hep varolduğunun altını çiziyor. Lasse Hallström, sıradan insanların sıradan yaşamlarını yalın bir dille anlatarak içinizi ısıtacak, bazen güldürecek bazen hüzünlendirecek, duygusunu seyircisine geçirmekte hiç zorlanmayan bir film çıkarmış. Yönetmenimiz elindeki hikayeyi iyi etüt etmiş, hikayenin matematiğini iyi kurmuş. İlk bakışta basit gibi görünen incelikli senaryo ve her biri başarıyla çizilmiş ve oynanmış karakterleri -ki burda Hallström'ün oyuncu yönetimindeki mahareti gözden kaçırılmamalı- What's Eating Gilbert Grape'nin en büyük kozu. Gilbert ile Johnny Depp, Becky ile Juliette Lewis parlasa da asıl konuşulması gereken isim 18 yaşında  bir otistiğe hayat veren tıfıl Leonardo Di Caprio sanırım. Otistik Arnie performansıyla unutulmaz bir iş çıkaran Di Caprio'nın o yıl en iyi yardımcı erkek oyuncu kategorisinde Oscar'a aday gösterildiğini de not düşeyim.

Yalın bir anlatımıyla dikkat çeken bir aile draması olan What's Eating Gilbert Grape, 90'lı yılların minimal başyapıtlarından.