20 Mart 2012

Little Miss Sunshine

Amerikan Sinemasının önemli bir kolu da Amerikan Bağımsız Sinemasıdır. Her yıl bir veya iki bağımsız film parlar ve Oscar yarışında ustaların filmlerine kafa tutar. 2006 yılının bağımsız filmi Little Miss Sunshine (Küçük Gün Işığım) o yıl En İyi Özgün Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Alan Arkin) Oscar'ını alarak büyük sükse yapmıştı.

Olive, Little Miss Sunshine adlı çocuk yıldız yarışmasına katılmaya hak kazanmıştır. Küçük kızın ailesinin ise yarışmadan daha ciddi sorunları vardır. Baba Richard, başarı üzerine yazdığı kişisel gelişim kitabının basılması için uğraşmaktadır. Olive'nin abisi Dwayne, pilot olmak için sessizlik yemini etmiştir. Frank Dayı ise özel yaşamındaki sorunlarla başa çıkamayıp intihara kalkışmıştır. Küçük kızın annesi Sherly ve büyükbabanın desteğiyle 6 kişilik aile sarı minibüsleriyle yarışmanın yapılacağı yer olan California'ya doğru yola koyulur.

Little Miss Sunshine, tam bir aile komedisi ve ayrıca dört başı mamur bir yol filmi denilebilir. Filmin en büyük kozu 'arızalı' karakterleri. Karakterlerin birbirleriyle atışmaları ve yolculuk sırasında yaşadıkları birtakım sorunlarla komedi sağlanıyor. Filmin komedi yükünü hiç konuşmayan Dwayne, kaçık büyükbaba ve kafayı güzellik yarışmalarıyla bozmuş Olive çekerken ailenin sevimli sarı minibüsü de yolculuk sırasında yaşattığı sorunlarla bu sevimli yol komedisini unutulmaz kılmayı başarıyor. Little Miss Sunshine'nin en ilginç yanı küçük kız Olive dışında tüm ana karakterlerin hayatlarındaki ciddi problemlerle boğuşmalarına rağmen -ki aynı hikaye ile güçlü bir drama da çıkartılabilir- bu kadar eğlenceli olabilmesi. Sıradan bir Amerikan ailesinin neşe dolu hikayesini aile olmanın, birlikte olmanın altını çizerek anlatan ve 'başkası olma kendin ol' mesajını vererek noktalayan Little Miss Sunshine sıcacık bir film. Toni Collette, Steve Carell, Greg Kinner, Alan Arkin, Paul Dano ve Abigail Breslin'den oluşan ana oyuncu kadrosunun kimyası görülmeye değer.
Son söz: Gerek eleştirmenlerden gerekse de seyirciden olumlu tepkiler alan Little Miss Sunshine 2000'li yılların en iyi komedilerinden. Açıkçası bana büyük kahkahalar attırdığını belirteyim. 9.4\10