13 Aralık 2011

Thor

Hollywood'da şu sıralar iki film türü çok moda; Birincisi çizgi roman uyarlamaları, ikincisi ise mitolojik kaynaklı epik filmler. İşte Thor bu iki türün bileşiminden oluşuyor. 2011 yapımı filmin yönetmenlik koltuğunda daha çok Shakespeare uyarlamalarıyla tanıdığımız İngiliz sinemacı Kenneth Branagh oturuyor. Thor karakteri tanınmamış bir yüze Chris Hemsworth'a emanet edilirken ona Natalie Portman ve Anthony Hopkins eşlik ediyor.

Kral olacakken yaptığı bir hata sonucu babası Kral Odin tarafından güçleri ve çekici elinden alınarak Dünya'ya sürgüne gönderilen Thor'a burada Astrofizikçi Jane Foster ve iş arkadaşlarıyla yardım edecektir. Bu sırada Asgard'da Thor'un kardeşi Loki kötü emellerini uygulamak için uygun fırsatı nihayetinde bulacaktır. Hikayesini kısaca böyle özetleyebileceğimiz Thor; Tanrıların yaşadığı Asgard ve Dünya olmak üzere hikayesini paralel olarak anlatıyor. Filmi diğer çizgi roman uyarlamalarından ayıran unsurlardan biri de bu zaten. Thor'un ilk yarım saati (Asgard'da geçen bölüm) daha çok filmin mitolojisini ve dünyasını tanıtıyor. Filmin Dünya'da geçen bölümleri farklı diyardan gelen bir yabancının Dünya'da yaşadığı uyum sorunu klişesini eline yüzüne bulaştırmadan yer yer güldürerek işlemeyi başarıyor. Görsel efektlerde abartıya kaçılmaması da filmin artılarından diyebiliriz.  Gelelim eksilere; İlk olarak film bittiğinde bir tam olmamışlık hissi bırakıyor insanın üzerinde. Bunun sebeplerinden biri bazı karakterlerin karton karakterler olmaktan öteye geçememesi bir diğeri ise hikayede aceleye getirilmiş noktaların olması sanırım. Thor iki diyar arasında gidip gelen hikayesini başarılı bir kurguyla anlatırken acaba sadece mitolojik bir epik film olsa nasıl olurdu sorusunu aklıma getirdi. 


Seyirciden iyi bir geri dönüş alan Thor (IMDB puanı bir hayli yüksek 7.1) bunu büyük ölçüde yönetmeni Kenneth Branagh'a borçlu. Bu tarz prodüksiyonlarda görmeye alışık olmadığımız Branagh'ın kendine has dokunuşunu görebilmek mümkün bu filmde. Özellikle de sanat yönetimindeki başarısı Branagh filmlerinde sıkça karşılaştığımız bir durum. Oyunculuklar da bir çizgi roman uyarlaması için yeterince iyi yalnız Thor'un annesi rolündeki başarılı oyuncu Renne Russo kaybolup gitmiş filmde. Bu rolü nasıl kabul etmiş anlamış değilim. Sonuç olarak önünüzde fazla beklenti içine girmesseniz memnun kalabileceğiniz bir film var. Devam filminin yolda olduğunu söyleyerek son noktayı koyalım.