5 Aralık 2011

Hugo

Bugün yaşayan en büyük yönetmenlerden biri olduğu kabul edilen Martin Scorsese ilk kez 3D teknolojisiyle çektiği filmi Hugo hemen söyleyebiliriz ki yılın en iyi filmlerinden. Belki de en iyisi. Brian Selznick'in çocuk romanından uyarlanan film kimsesiz bir çocuk olan Hugo Cabret'in hikayesini anlatıyor. Bir tren garında gizlice yaşayan Hugo, amcasından öğrendiği kadarıyla istasyondaki saatleri ayarlıyor. İstasyon görevlisiyle adeta köşe kapmaca oynayan ve yakalanırsa yetimhaneyi boylayacağını çok iyi bilen Hugo garda oyuncakçı dükkanı işleten yaşlı bir adamla yollarının kesişmesiyle de büyülü bir yolculuğa çıkarıyor bizleri.

3D teknolojisini sinemada en iyi kullanan isim olan James Cameron'ın "Bugüne kadar yapılmış en iyi 3D film" dediği Hugo, bu teknolojinin hakkını sonuna kadar veriyor. 1920'lerin Paris'ini tüm güzelliğiyle  yansıtan bir dönem filmi bu. Dört dörtlük görüntü ve sanat yönetimi gözünüzü perdeden almanıza imkan vermeyecek. Özellikle de benim gibi Sinema Tarihine meraklı olanlar Hugo'da çok şey bulacaklardır. Cinemascope'un icadı, Sinema Tarihinin o çok meşhur ilk filmi Bir Trenin Gelişi, 1902 tarihli ilk Bilim-Kurgu filmi Ay'a Seyahat ve görme şansını bulamadığımız George Melies filmleri. Başrollerde iki  çocuk oyuncunun olması yanıltmasın sizi bir çocuk filmi değil bu. Büyük bölümü bir tren istasyonunda geçen insanı etkisi altına alan bir büyüye sahip hiç bilmediğimiz bir öykü.


Çocuk oyuncular Asa Butterfield ve Chole Grace Moretz kusursuza yakın performanslar verirken Ben Kingsley, Christopher Lee, Sacha Baron Cohen çok çok iyiler. Martin Scorsese, yönetmenlikteki maharetlerini bir bir sergilediği Hugo ile oscarlarda bu yılın en iyi yönetmen kategorisinde adaylığı fazlasıyla hak ediyor. Hugo'nun en iyi film kategorisi dahil 7-8 adaylık alabileceğini düşünüyorum. Oscar şansını değerlendirmek içinse biraz erken. Rakiplerini görmek şart. 2000'li yıllarda kötü film çekme lüksünü hiç kullanmadı Scorsese. Gangs of New York (2002), The Aviator (2004), The Departed (2006) ve Shutter Island (2010) ve şimdi de Hugo.

Hugo, vizyona girdiği her ülkede bir başyapıt olarak karşılandı. Eleştirmenlerin öve öve bitiremediği filmi seyirci de yarı yolda bırakmadı. Filmin IMDB puanı tatmin edici: 8,6 (sonradan 7.8'e düşmüş)
Son söz: Sinema sevginiz Hugo'yu ne kadar seveceğinizin bir göstergesi olacaktır. 8.8\10