3 Mart 2014

The Wind Rises 14 Mart'ta vizyona giriyor


Hayao Miyazaki'nin sinemaya veda filmi The Wind Rises (Rüzgâr Yükseliyor) !f İstanbul'un ardından 14 Mart'ta Başka Sinema salonlarında gösterime giriyor.

II. Dünya Savaşı'nda kullanılan Mitsubishi A6M Zero avcı uçaklarının tasarımcısı Jiro Horikoshi'nin hayatını anlatan film, savaş karşıtı tavrıyla dikkat çekiyor. Miyazaki'nin "Silahlarla işi yoktu. Tek arzusu nadir güzellikte uçaklar yapmaktı" diye tanımladığı kahramanı Horikoshi'yi uçma tutkusu olan ve ordu tarafından kullanılmış bir mucit olarak yorumladığı film, bu yorumu nedeniyle Japonya'da milliyetçi kesim tarafından ağır eleştirilerle karşılanmıştı.

Jiro uçmayı ve güzel uçaklar tasarlamayı hayal ediyordur. Erken yaşlardan itibaren miyop olan ve pilotluk yapması mümkün olmayan Jiro, 1927 yılında Japonya’nın önde gelen havacılık şirketlerinden birinde kendine iş bulur. Dehası kısa bir sürede fark edilir ve Jiro dünyanın sayılı uçak tasarımcılarından biri olur.

The Wind Rises, Jiro’nun yaşamını ve onu etkileyen 1923 Büyük Kanto Depremi’ni, Büyük Buhran’ı, verem salgınını ve Japonya’nın II. Dünya Savaşı’na girişini konu ediniyor. Nakoho ile tanışp ona aşık olan Jiro, Honjo ile de dostluğunu ilerletip pekiştirir. Olağanüstü icatlara imza atarak geleceğin havacılık dünyasını şekillendirir.