9 Aralık 2014

Bir Zamanlar Sinema öneriyor #11 - Monty Python and the Holy Grail


İngiliz mizah grubu Monty Python, televizyon için yaptıkları işi sinemaya taşıyınca belki de sinema tarihinin en iyi komedi serisini yaratmış oldu. Serinin ikinci halkası olan Monty Python and the Holy Grail, bir Orta Çağ fantezisinin absürd versiyonu denilebilir. Kral Arthur ve yuvarlak masa şövalyelerinin, İsa’ya ait olan Kutsal Kase’yi arayışlarını konu edinen film, bir epik film parodisi.

Dıgıdık dıgıdık sesleriyle açılan film, Kral Arthur ve yardımcısının kadraja girmesiyle espri bombardımanını başlatıyor. Absürd durumlar üzerine yapılan sohbetleri, konudan iyice sapılarak sürdüren ve alakasız neden-sonuç ilişkileri kurarak komiklikler yaratan yönetmenlerimiz Terry Jones ve Terry Gilliam, 80’li yıllarda Hollywood’da yeni ve oldukça önemli temsiller verecek parodileri derinden etkileyen bir işe imza attılar. Monty Python filmlerini, Hollywood’dan çıkan parodilerden ayıran temel özelliği ise İngiliz mizahının klasik birer ürünü olması diyebiliriz. Bu da zaten filmi önerirken dikkat etmemiz gereken önemli bir husus. Holy Grail ile kuracağınız ilişki, sevip sevmeme durumunuz tamamen buna bağlı.

Animasyonlarla da desteklenen Monty Python and the Holy Grail, Kral Arthur ve Excalibur efsanesini ti’ye alırken tüm bir epik film külliyatını da parodi malzemesi yapmaktan geri durmuyor. Truva Atı’ndan, Kale kuşatmalarına, şövalyelik, krallık, cadılık yani kısacası Orta Çağ’a ait ne varsa hınzır bir şekilde komediye hizmet ediyor. Bugün örneğine pek rastlamadığımız bir mizah anlayışının peşine düşen Monty Python ekibiyle henüz tanışmadıysanız absürtlükte sınır tanımayan kült filmleri Monty Python and the Holy Grail, başlangıç için iyi bir seçim olacaktır. 5 filmden oluşan serinin en iyisi Monty Python: Life of Brian’ı da şiddetle öneririm.