21 Aralık 2011

Rise of the Planet of the Apes


1968 yapımı Maymunlar Cehennemi (Planet of the Apes) bugün artık bir kült-klasiktir. Bilimkurgu sinemasının en iyi filmlerinden olan Planet of the Apes, Evrim Teorisini ters-yüz ediyordu. Günümüzden çok çok uzak bir gelecekte insanlar ve maymunlar evrim geçiriyor, maymunların evrimi ileriye doğru giderken; Maymunlar, düşünebilen, konuşabilen uygar bir toplum olmuştur. İnsanların evrimi ise geriye doğru işlemiş ve insan hayvandan farkı olmayan bir yaratığa dönüşmüştür. Planet of the Apes, Evrim Teorisinden yola çıkarak kendi gerçekliğini yaratıyordu diyebiliriz. Bu ilk filmin yakaladığı başarı sonrası peşi sıra 4 devam filmi daha çekildi. 2001 yılında Tim Burton ilk filmin yeniden çevrimini bile yaptı. Ancak bu filmlerin hiçbiri nasıl oldu da maymunlar üstün bir ırk olup dünyaya hakim oldular sorusunun cevabını veremedi. Devam filmleri denedi ama sağlıklı cevaplar verdiğini söyleyemeyiz. İşte önümüzdeki film Rise of the Planet of the Apes bu soruya bir cevap niteliğinde.

Planet of the Apes serisi; üç, dört ve beşinci bölümlerinde ilk filmin dünyasına nasıl ulaştığımız üzerine kafa yormuş ve bunu gelecekten gelen akıllı maymunlarla yani zaman yolculuğuyla açıklamayı denemişti. Rise of the Planet of the Apes'te maymunlar ise Alzheimer hastalığı için bulunmaya çalışılan bir ilaç için denek oluyor ve beklenmeyen bir şekilde ALZ adı verilen ilaç maymunların beyin fonksiyonlarının artmasını sağlıyordu. Bu noktadan devam edersek Rise of the Planet of the Apes'in maymunların yükselişini gerçekçi bir zemin üzerine inşa ettiğini ve ilk seriden ayrılıp kendi yolunu çizdiğini söylememiz gerekiyor. Ancak ilk seriyle bağını da koparmıyor. Tek zeki maymun bebeğin kurtulması fikrini üçüncü filmden, evrimin devrime dönüşmesi ise dördüncü filmden alınıyor.

Hareket yakalama tekniği kullanılarak yaratılan maymunlar gerçeklikleri konusunda yeterince inandırıcılar. Bilhassa da Andy Serkis'in canlandırdığı Ceaser'ın mimikleri ve bakışları bugüne kadar gördüklerimizin en iyisi. Filmin görsel efektleri ve aksiyonu tatmin edici. Serinin önceki filmlerinde göremediğimiz aksiyon sahneleri Rise of the Planet of the Apes'e farklı bir lezzet katmış. Bu yeni film öyle görünüyor ki yeni bir Planet of the Apes serisinin başlangıcı olacak. Tahminime göre ikinci filmde maymunlar ve insanlar arasındaki savaş iyice kızışacak. Seyircinin her zaman ilgi gösterdiği seri gişede yapımcılarının yüzünü güldürdüğü sürece devam filmleri gelmeye devam edecektir.

Son söz: Rise of the Planet of the Apes 2011'in en iyi filmlerinden. 8.5\10