17 Şubat 2012

Ejderha Dövmeli Kız

Baştan söyleyeyim bir yeniden çevrimde son dönem Amerikan Sinemasının yetiştirdiği en büyük yönetmenlerden olan David Fincher'ın adını görmek rahatsız edici. İsveç yapımı Ejderha Dövmeli Kız serisi (3 filmden oluşuyor) daha 2-3 yıl önce çekilip polisiye\gerilim türü içerisindeki yerini almıştı. Seriye başlamak için Fincher'ın filmini beklerken tavsiye üzerine öncelikle İsveç yapımını izledim ve böylece büyük bir hatanın eşiğinden döndüm. Serial Killer filmlerinde Seven ve Zodiac ile rüşdünü ispatlayan Fincher'dan başyapıt düzeyindeki orjinal versiyondan daha iyi bir film yapabileceğini beklememek gerekiyormuş. Bir değişiklik yapıp filmin konusuna hiç değinmeden yazıma bu iki filmi karşılaştırarak devam edeceğim.

Fincher, orjinal filmde olduğu gibi öyküyü İsveç'e taşıyarak yerinde bir karar vermiş ama gelin görün ki oyuncu tercihlerinde sınıfta kalmış. Mikael Blomkwist rolüne Daniel Craig, Lisbeth Salinder'e ise Rooney Mara hiç gitmemiş daha da vahim olanı iki oyuncu arasındaki uyumsuzluk. Ayrıca Craig ve Mara çok soğuklar karakterlerinin içine girememişler sanki. Orjinal filmde iki karakter arasındaki kimyayı Fincher'ın tutturamaması elini zayıflatıyor. Ejderha Dövmeli Kız, orjinal versiyonunda merak duygusu ve sonlara doğru heyecan yaratmayı başarırken Fincher'ın filmi ruhsuz, heyecansız ve tek düze kalıyor. Görsel açıdan baktığımızda İsveç'in soğuk iklimini iki filmin de başarıyla yansıttığını söyleyebiliriz. Asıl meseleye gelirsek Fincher'ın romanı uyarlarken yaptığı bir kaç değişiklik sınıfta kalmasının en önemli sebeplerinden. Özellikle finale doğru olması gereken bir ayrıntı var ki Lisbeth Salinder'ın nasıl bir karakter olduğunun altını çizen olmazsa olmaz diyebileceğim bir ayrıntı bu. Fincher'ın bunu ıskalamış olması yenilir yutulur cinsten değil. Bu yeniden çevrimin orjinalinden iyi olduğu bir şey varsa o da açılış jeneriği komik ama gerçek!

Sözü fazla uzatmaya gerek yok ilk kez bir David Fincher filmini vasat buldum. Ejderha Dövmeli Kız'ın Fincher'ın en zayıf filmi olduğunu ve hikayenin hakkını veremediğini düşünüyorum. Filmin IMDB notunun 8.1 olmasına bakmayın tam bir kandırmaca 5.2\10. 
En iyi 5 David Fincher filmi
1- Fight Club
2- Seven
3- The Game
4- Zodiac
5- The Curious Case of Benjamin Button