7 Şubat 2013

Spielberg Nerede? "Lincoln"

Steven Spielberg, uzun zamandır hayata geçirmek istediği Lincoln projesini tamamladı ve beklendiği üzere Akademi ödüllerinde en çok adaylık alan film olmayı başardı. En iyi film ve yönetmen dahil 12 dalda Oscar adayı olan Lincoln, bu yarışta şuan Ben Affleck'in filmi Argo ile at başı gidiyor. Spielberg'ün Dorris Kearns Goodwin'in "Team of Rivals: The Political Genius of Lincoln" adlı biyografisinden uyarladığı Lincoln'de İç savaşın Amerikan ulusunu ikiye ayırdığı bir dönemde, Lincoln, savaşı sona erdirmek, ülkeyi birleştirmek ve köleliğe son vermek için bir hareket planı tasarlar. Abraham Lincoln, cesareti ve azmiyle gelecek nesillerin kaderini değiştirecektir.

Steven Spielberg'in Amistad'ın ardından Amerikan Tarihine ve kölelik sorununa tekrar bir bakış atma fırsatı bulduğu Lincoln, yönetmenin geçtiğimiz yıl War Horse'la yaşadığı-yaşattı hüsranı unutturmasını beklediğimiz ve büyük umut bağladığımız yeni filmi ne yazık ki bir 'Duraklama Dönemi' eseri. Spielberg, tam manasıyla bir Abraham Lincoln biyografisi çekmektense Lincoln'ün köleliği kaldırmak için verdiği çabayı ve nihai sonucu görselleştirmek istemiş. İç Savaşının son döneminde açılan (kısa savaş sahnesi) filmin ilk dakikaları yönetmenin imzası niteliğinde ve filmin en keyifli anları... Yazının başlığında "Spielberg Nerede?" derken söylemek istediğim Lincoln'ün yönetmenlik sanatı adına fazla bir şey ifade etmemesi ve Spielberg'ün memur yönetmenlik edasıyla filmi tamamlaması. Köleliğin tarih oluşunu, bir lobi çalışması şeklinde anlatmak, fazla geveze ve bir o kadar da temposuz bir film çekmek Spielberg'e yakışmamış. Lincoln'ün özel yaşantısına ucundan kıyısından girilmiş, dönem filmi olarak belli ölçüde tatmin edici bir iş çıkartılmış, tarihsel gerçeklerin sinemaya aktarımında sorun yok ama sinemasal bir etki bırakmaması filmin elini zayıflatıyor. Kısacası Spielberg, tarihsel gerçekleri kusursuzca yansıtayım derken mesleğini ve bir film çektiğini unutmuş.

Daniel Day-Lewis mi? Onda da abartılacak bir performans göremedim açıkçası. Nerde Gangs of New York'un, There Will Be Blood'un Daniel Day-Lewis'i? Oscar adaylığına diyecek sözüm yok, yine tertemiz bir performans ama beni heyecanlandırmadığını da eklemeliyim. En iyi erkek oyuncu Oscar'ı The Master'la Joaquin Phonix'e gitmeli. En iyi film ve yönetmen Oscarlarında şansı yüksek olmasına karşın Lincoln'ü desteklemiyorum.

Son söz: Steven Spielberg, Oscar peşinde koşmayı bırakıp, yaratıcılığını konuşturabileceği projelere yönelmeli ve üzerindeki ölü toprağını atmalı. Lincoln'ün 12 dalda Oscar adaylığına aldanmayın ve filmi puanlarken yönetmenin adına bakmayın! 5.5\10

En iyi 10 Steven Spielberg filmi