17 Şubat 2014

"300: Rise of an Empire" Vizyonda!


Zack Snyder'ın yönettiği 300 Spartalı, 456 milyon dolarlık gişe zaferiyle yeni bir filmin kapısını da sonuna kadar açmıştı. Ancak, o hikaye ve karakterlerin önü tıkandığından aşılması gereken ilk sorun, aynı konsepte sahip yepyeni bir hikaye anlatabilmekti. Görünen o ki, bu sorun da aşılmış. 7 Mart 2014'te gösterime giren 300: Rise of an Empire, yine Frank Miller'ın grafik çizgi romanından uyarlanıyor. Yönetmen Zack Snyder bu kez prodüktörlükle ve senaryoyu yazmakla yetinip, yerini deneyimsiz bir isim olan Noam Murro'ya devretmiş. Aslında yeni filmle ilgili en can sıkıcı konu da bu.

Seyircisini 300 Spartalı'yla aynı zaman diliminde vuku bulan bir savaşa götürecek olan 300: Rise of an Empire'da konu edilen Artemis Savaşı, yeni kahramanımız ise Atinalı general Themistocles olacak. Pers cephesinde ise değişen bir şey yok. Kral Xerxes olanca ürkünçlüğü ve ihtişamıyla boy gösterecek. Peki, filmdeki savaşa da adını verecek olan Yunan Mitolojisinin tanrıçalarından avcılığı, vahşi hayvanları ve bakireliği sembolize eden Artemis nasıl bir karakter olarak çizilecek? Wolfgang Petersen'ın Truva'sında karakterlerin tanrısallık vasıfları üzerine gidilmemişti. 300: Rise of an Empire'da da Artemis tanrısallığından arındırılacak mı sorusu akla geliyor. Şahsen öyle olacağını düşünüyorum.

Diğer bir husus da 300 Spartalı'da büyük tartışmalara sebep olan Perslerin öcü gibi gösterilmesinin, yeni filmde de tekrarlanıp tekrarlanmayacağı konusu. Hollywood'un geri adım atacağını hiç sanmıyorum. Tartışmalar alevlenecek gibi görünüyor.

300 Spartalı, görselliği ve stilize edilmiş savaş sahneleriyle epik sinemanın son dönemdeki en dikkat çekici işlerinden biriydi kuşkusuz. 300: Rise of an Empire'ın aynı görsel yapı ve stil denemesini tekrarlayıp, daha görkemli ve sayısal olarak da daha orantılı bir savaş izleteceğini söyleyebiliriz. Filmin fragmanlarına baktığımızda bir farklılık yakalama adına savaşların karadan denize taşındığını görüyoruz. Ayrıca her şey devam filmi konseptine de uygun olarak hazırlanmış.