6 Ekim 2013

Suçlu Zevkler - #2 Jason X


1980'de Sean Cunningham tarafından Friday the 13th adıyla çekilen ilk filmi 30 yıl içerisinde Jason'ın Freddy Krueger'la karşı karşıya geldiği macerayı ve ilk filmin yeniden çevrimini de sayarsak 15 gibi uçuk bir rakama ulaşıyoruz. Jason Voorhoos'un en tuhaf macerası hiç şüphe yok ki Jason X'tir. 2001 yapımı film türsel anlamda önemini yadsıyamayacağız bir iş. Korku ve bilimkurgu birbiriyle uyum sağlayan ve iki türe de zaman zaman taze soluk getiren bir birliktelik meydana getiriyor. Elbette bu cümleyi Jason X için kullanamıyoruz.

Hikaye

Jason X'in kağıt üzerinde oldukça iyi duran hikayesini özetlemek gerekirse; Jason, yakın bir gelecekte sonunda yakayı ele verir. 200 kişinin katili olması onu idama götürür. Ne var ki, Jason ne kadar idam edilirse edilsin öldürülemez. Onu yok edemeyince dondurmaya karar verirler. 400 yıl sonra insanoğlunun dünyayı terk ettiği bir zamanda, bir grup bilimadamı keşif göreviyle gezegenimize gelir ve onu bulup uzay gemilerine alır. Olaylar gelişir.. Bundan sonrasını tahmin etmek hiç zor değil ancak nasıl bir sona ulaşacağız sorusu merakımızı ayakta tutmayı sağlıyor.

Yorum

"Jason X öyle bir film ki.. " böyle bir cümle yüksek ihtimal yığınla övgü düzeceğimiz bir şekilde devam ederdi. Ama bu kez değil. Vasat olan film, tuhaflığı ve absürtlüğüyle akıllara kazınan bir çalışma. Friday the 13th serisi zaten ilk filmden sonra yokuş aşağı gitti. Jason X, hikayeyi geleceğe taşıyarak bir farklılık yakalamaya çalışsa da kısır döngüyü kıramıyor. Yine de kült bir korku figürünün bilimkurgu sinemasına transfer edilmesi eğlenceli bir seyir vaadini yerine getiriyor. En azından benim için öyle oldu. Bu sebeple suçlu zevklerim arasına alıyorum Jason X'i.

Korku sinemasının en önemli figürlerinden birini başka bir türe, özellikle de bilimkurguya adapte etme girişimi anlaşılabilir bir durum. Ancak, söz konusu kıyamet sonrasını fon alıp uzaya açılan bir bilimkurgu olunca, sinema tarihinin en absürt işlerinden birine dönüşüyor Jason X. Hemen hemen tamamı uzay gemisinde geçen film, bir bakıma 13. Cuma filmlerinden pek farklı değil. Jason, öldürmeye başladığında ardı arkası gelmiyor. Farklı olan durum Jason'ın öldürülmeye çalışılması. Jason'ın dişi bir robotla girdiği mücadele mi dersiniz, Jason'ın bir tür terminatöre dönüşmesi mi dersiniz filme aklınıza gelmeyecek birçok garip fikir boca edilmiş. Sonuç elbette ki hüsran, fakat ilk film sonrasında yapılan onca devam filmi arasında en iyisi diyebiliriz. 5.5/10