24 Haziran 2013

Only God Forgives'ten Detaylar

Valhalla Rising ile tanıyıp sevdiğim yönetmen Nicholas Winding Refn, 2011'in en çok konuşulan filmlerinden biri olmayı başaran Drive'la da adını takip edilmesi gereken yönetmenler arasına yazdırmıştı. Yönetmenin Ryan Gosling'le işbirliğine devam ettiği yeni filmi Only God Forgives (Sadece Tanrı Affeder)'i bir suç dramı veyahut suç gerilimi olarak niteleyebiliriz. 5 Temmuz'da ülkemizde gösterime girmesi planlanan (değişiklik olabilir) filmin konusu şöyle: Bir cinayet işlediği için Bangkok'a kaçan Julian 10 yıldır burada sürgünde yaşamaktadır. Yeraltı dünyasında saygı gösterilen bir suçlu olan Julian, kardeşiyle birlikte uyuşturucu ticareti yapmak için paravan olarak kullandıkları bir boks kulübünün işletmeciliğini yapar. Bir gün Julia'ın kardeşi, bir kadını öldürmesinin ardından öldürülür. Bunun üzerine sert mizaçlı bir patroniçe olan anneleri Crystal, ilk uçakla oraya gelerek Julian'dan kardeşinin katillerini bulup intikamını almasını isteyecektir. Ancak karşılarından şeytanın ta kendisi vardır.

Yönetmen Refn'in filmle ilgili görüşleri

Orijinal fikir, Tanrı'ya karşı dövüşmek isteyen bir adamın filmini yapmaktı. Bu tabii ki oldukça zor bir iş ama filmi yazarken, hayatım açısından varoluşla ilgili bazı şeyleri sorguladığım bir dönemden geçiyordum. İkinci bebeğimizi bekliyorduk ve zor bir hamilelikti. Nedenini bilmeden Tanrı'ya karşı dövüşmek isteyen karaktere sahip olma fikri bana çok cazip geldi. Bu bağlamda, kendisinin Tanrı olduğuna inanan bir karakter (Chang) ekleyerek senaryoyu detaylandırdım. Başkahraman ise kendisine inanacak din arayan bir gangster (Julian) oldu. Bu tabi kendi içinde de çok varoluşsal bir durum zira inanç, daha yüksek bir cevap ihtiyacını temel alır fakat çoğunlukla ihtiyaç nedir bilmeyiz. Cevap ortaya çıktığında soruyu bulmak için hayatımızı geriye doğru taramamız gerekir. Bu açıdan film bir 'cevap' olarak tasarlandı ve soru ise finalde açığa çıkıyor. Only God Forgives bir bakıma şuana dek yaptığım tüm filmlerin bir toplamı gibi.

Filmle ilgili ilk izlenimlerim

Fragmana baktığımızda ışık oyunlarıyla müthiş bir görsellik yakalandığını ve filmin içeriğini doğru yansıtan görüntülerin üst üste bindirildiğini söyleyebiliriz. Cannes Film Festivali'nde içerdiği yoğun şiddet nedeniyle eleştirilen hatta yuhalanan Only God Forgives'e acımasızca davranılmış gibi geliyor. Ryan Gosling'in Drive'da olduğu gibi yine cool bir karakterle karşımıza çıkacağının sinyallerini de alıyoruz. Gece çekimlerinin ve kapalı mekan kullanımının da fazla olduğunu not düşelim. IMDB'de genel kitlenin 6.5 puana layık gördüğü film, genel kitlenin zevkleriyle de pek uyuşmuyor gibi. Sanırım yönetmenin tarzıyla ilgili bir durum bu. Yılın merak ve heyecanla beklediğim filmlerinde biri Only God Forgives. Dolayısıyla da olumsuz eleştirileri şuan için ciddiye alamıyorum.

Filmin eleştirisini okumak için bakınız